Julekalender 2023: Luke #9

«TANK I TANK»: Her er Tank-Nielsen selv i en CV90.
«TANK I TANK»: Her er Tank-Nielsen selv i en CV90.

Luke 9: Tanks, tankvogner og «full tank» er ordspill som Hilde Tank-Nielsen ofte hører

Blant mye historie med etternavnet, så blir ordspill med «tanks» ofte brakt opp i samtaler.

Publisert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Maritime miljøer i Forsvarsmateriell (og i Forsvaret) kjenner ofte navnet fra Carsten Tank-Nielsen som var kaptein på Norges første ubåt Kobben (1909), så da dukker det opp spørsmål om slektskapet. Ryktene sier også at det er et møterom som heter Tank-Nielsen på Håkonsvern i Bergen.. 

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt? 

– Måtte bare være skrivemåten med både bindestrek og «ie» i Nielsen.

Navn: Hilde Tank-Nilsen

Tilknytning til Forsvaret: Senior kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell

Alder: 64 år

Sted: Oslo/Bergen/Kjeller, avhengig av oppdrag

Hva er den største gleden med å ha ett forsvarsrelatert etternavn?

– Blir ofte et spill på «tank» som tanks, tankvogner og «full tank», og som ansatt i forsvarssektoren er dette bare gøy og basis for morsomme samtaler.

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– Ikke annet enn at det er et gammelt navn som har eksistert tilbake på 1800-tallet, men som også har vært bare Tank eller Nielsen i ulike perioder. Den nevnte Carsten Tank-Nielsen var en norsk sjøoffiser med kontreadmirals grad, og en pioner i Marinen. Han var altså den første norske ubåtkaptein og var med på å hente Norges første militære fly. I 1905 førte han fartøyet Heimdal, som brakte kong Haakon 7 og hans familie til Norge.

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Lukten av jul, kos med familien, tre nøtter til Askepott og sølvguttene som synger julen inn. Og spenningen rundt om julenissen kommer i år også!

Powered by Labrador CMS