Julekalender 2023: Luke #17

PÅ ØVELSE: Her er Wenche på en vinter øvelse i 1997.

Luke 17: Det ble ofte fnising da Wenche Kristin Over holdt leksjon i samband

Hun tror ikke det var tilfeldig at det var hun som ble valgt til å holde sambandleksjonen.

Publisert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Ja, spesielt i forbindelse med sambandstjeneste. Som sersjant i sanitetsbataljonen fikk jeg hovedansvar for sambandsleksjonene i troppen. Lurer på om det var en baktanke med det..? 

– Det var alltid litt fnising av at jeg som instruktør ba soldatene om å rapportere mine signaler på samband. De svarte:  «Du er sterk og klar Over, over. Hihihi.. »

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt?

– Nei.

Navn: Wenche Kristin Over

Tilknytning til Forsvaret: Offiser på FOH, med bakgrunn fra Hærens sanitet. 

Alder: 46 år

Hva er den største gleden med å ha ett forsvarsrelatert etternavn?

– Ingen spesiell glede av å ha et forsvarsrelatert navn, men stolt av å ha et navn som svært få har.

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– Min tippoldefar med familie, som opprinnelig var bosatt i Eidsvoll, bosatte seg i Lillestrøm der Lillestrøm togstasjon ligger i dag, og etablerte husmannsplassen Over. 

– Min tippoldefar het opprinnelig Andersen til etternavn. For å bøte litt på inntekten anskaffet han seg en robåt for å ro folk over Nitelva, mellom Lillestrøm og Strømmen, og mellom Lillestrøm og Rælingen. Folk som skulle over elva ropte «OVER» til min tippolderfar. 

– Etterhvert kalte de han Over, når de blant annet traff han i Lillestrøm. Min tippoldefar bestemte seg derfor om å bytte etternavn fra Andersen til Over. Min tippoldefar vokste opp i Lurkahuset, som i dag står bak Lillestrøm rådhus/politistasjon. Lurkahuset er et av Lillestrøms eldste hus og brukes i dag som museum. 

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Jeg gleder meg mest til å være sammen med familien på julaften.

Powered by Labrador CMS