Julekalender 2023: Luke #21

HOLT I FRONT: Med et kommandord som etternavn ble det fort mange misforståelser under marsjer.

Luke 21: Under en vinterøvelse fikk Tony Holt E6 blokkert under en marsj

Flere sersjanter har latt seg irritere av alle hendelsene som har dukket opp under marsj, hvor noen lurte på hvor «Holt» var.

Publisert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Navn: Tony Holt

Tilknytning til Forsvaret: Tjenestegjør ved 133 luftving Evenes.

Alder: 32 år.

Sted: Evenes.

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Jeg gjennomførte rekruttutdanningen min på Terningmoen ved Hans Majestet Kongens Garde, kompani seks i 2011. Jeg husker tiden som veldig spennende, men krevende og utfordrende for en skamklipt og uerfaren sivilist i kongens klær. 

– Vi ble tidlig opplært til å kvittere med «HER» når noen sa navnet ditt, og i Garden skal alt øves og drilles til det sitter i ryggmargen. En annen ting vi lærte, var at når en melding kommer under marsj så skal den snarest formidles videre gjennom rekken, til befalet som gikk i hver ende.

– På marsjtrening i skytefeltet på Terningmoen var det «noen» som hadde innsett muligheten for å lage litt spenning i hverdagen, og spurte om noen hadde sett «han Holt», eller om de visste hvor «Holt» var. Den neste på rekka overhørte dette, og snart var «Holt» meldt fremover og tropp tre stod parkert på stien. Dette skjedde to til tre ganger, til sersjantenes store irritasjon. Det ble lovet diverse tiltak utover kvelden, dersom det ikke ble slutt på å melde holdt. 

– Turen endte i sandgropene, hvor vi skulle gå manngard og rydde etterlatenskaper etter tidligere øvelser. Vi ble da opplært til å rekke opp hånden hvis vi så noe som ikke åpenbart var søppel (pyroteknisk o.l.), befalet skulle da stanse rekken for å se på funnet.

– Vi begynte ryddingen og det viste seg fort at jeg valgte feil sted på rekken da jeg fikk en MG-grop full av rødplast. Etterpå fikk noen se en øvings-håndgranat for første gang og rakk opp hånden. Sersjanten ropte «HOLDT» og jeg kvitterte tydelig med «HER!»

– Da sersjanten kom på hva som kunne vært årsaken til at marsjtreningen tok så lang tid, endte det med lunken FR til middag. Vi ble da enige om at mitt navn ut tiden på Terningmoen skulle være «98 Holt».

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt?

– Med kommando-ord som etternavn blir det rom for misforståelser.

– Under en vinterøvelse skulle min vogn plasseres fremst i forsyningskollen, noe som resulterte i at det ble meldt om «Holt i front» over sambandet.

– Noen hørte bare deler av meldingen som resulterte til en plutselig og effektivt blokkering av E6.

Hva er den største gleden med å ha et forsvarsrelatert etternavn?

EGEN NAVNELAPP: «Holt, hvem der?» fikk egen nevnelapp.

– Muligheten for å svare «Holt, hvem der?» når noen ringer. Jeg har også fått en egen avdeling oppkalt etter meg, avdeling Holt.

– Folk er også veldig interessert å kommentere til meg hva de gjør, for eksempel «Holt, jeg skyter». 

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– Holt betyr liten skog. Mitt slektsnavn kommer fra Holt gård ved Gansdalen i tidligere Fet Kommune (Romerike).

– Kan også nevne at jeg er tredje generasjon Holt i Forsvaret. Bestefar, (2. bataljon), Fattern, (KNM «Sleipner») og meg.

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Julens høydepunkt er å være med familien i sør når det lar seg gjøre, og bestemors ribbe på andre juledag.

Powered by Labrador CMS