Julekalender 2023: Luke #20

EKTE SOLDAT: Medsoldatene til Tor Ivar følte seg trygge, når de hadde en faktisk Soldat i troppen.

Luke 20: Med Tor Ivar Soldat på laget, følte medsoldatene seg trygge

Hvis russerne skulle prøve å snike seg over grensen, ville soldatene i Tor Ivars tropp følt seg trygge. De hadde nemlig en ekte Soldat med seg.

Publisert Sist oppdatert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Navn: Tor Ivar Soldat

Tilknytning til Forsvaret: Tidligere korporal og lagfører i Heimevernet.

Alder: 59 år

Sted: Karlebotn

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Øvrige mannskap på Skogfoss grensestasjon ga flere ganger (humoristisk) uttrykk for at man følte seg trygge om russerne skulle komme over grensa. Man er jo tross alt trygg når man har en Soldat i laget. 

– Var også som en av veldig få etter andre verdenskrig som ble sendt ut på skarpt oppdrag ved grensen da en aggressiv hund hadde forvillet seg over grensen fra Russland. 

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt?

– Nei.

Hva er den største gleden med å ha et forsvarsrelatert etternavn?

– Gleden ved å ha Soldat som etternavn er at det tross alt er sjeldent og veldig spesielt. Mange spør både en og to ganger om navnet er riktig. I Forsvaret ble det oppfattet som veldig kult og artig.

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– Navnet stammer fra Vardøhus festning. Min tippoldefar tjenestegjorde der fra 1856-1859. Han var så militær av seg at medsoldater begynte å kalle han for soldat. Han søkte så til kongen i statsråd for å få ta Soldat som etternavn og fikk det innvilget. Han ble der omtalt som en «brave krigsmand».

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Jula er den beste høytid sammen med familien. Mye god hjemmelaget mat. At familien samles er nok det beste med julen. 

Powered by Labrador CMS