Julekalender 2023: Luke #23

MAJOR: Mange Majorer har nikka til Tom under tjenesten. Det av god grunn.

Luke 23: Tom Major gjorde sersjanten stum under opptelling

Tom synes kanskje han burde tatt mellomnavnet «General» sånn at navnet hans ble Tom General Major.

Publisert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Daglig.

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt? 

– Jeg ble spurt ukentlige spørsmål da jeg var i førstegangstjenesten. På grensen til komisk en del ganger. Husker særlig første dagen, før innrykk på Drammen jernbanestasjon. Det sto en kvartersmester med rød stripe på armen og ropte opp etternavn før vi ble loset inn på toget. Da han kom til mitt navn ble det bare stille, før han tok et av mellomnavnene mine. 

– Jeg burde kanskje holdt kjeft og latt vedkommende slite litt til. De fleste steder under førstegangstjenesten hvor noen skulle ha navnet mitt, ble svaret stort sett «Major, ja vel, men hva er etternavnet?» Da sa jeg: «Jeg heter Major», så smalt det fra befalet: «Hva, heter du Major????» «JA!!!!, som graden: Mike, Alfa‚ Juliet‚ Oscar‚ Romeo! Det er navnet mitt!» Når jeg tenker på navnet burde jeg egentlig ha havnet i Hæren eller Luftforsvaret, men året i Sjøforsvaret var veldig bra.

Navn: Tom Major

Tilknytning til Forsvaret: Førstegangstjenesten i Sjøforsvaret i 1991, så sivilt ansatt en del år hos FFI.

Hva er den største gleden med å ha ett forsvarsrelatert etternavn?

– Alle husker navnet, og det var genialt når jeg begynte å jobbe som sivil i sektoren senere. Kona ringte en gang Forsvarets sentralbord og spurte etter navnet mitt. Det var ingen som skjønte hva hun mente og det ble å ringe på mobiltelefonen som vanlig.

– Jeg gikk med på brodert navn på Nato-genseren. Når jeg gikk igjennom vakta her og der pleide militærpolitiet etterhvert å hilse når jeg kom (med et digert glis, jeg hilste tilbake), så noen fordeler var det. Kallenavnet de fleste plasser har for øvrig blitt «Major'n». 

– Når jeg jobbet i sektoren senere var det bare gøy om jeg skulle snakke med noen med stjerner eller gullstriper.

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– Bestefar kom til Norge i 1951 etter andre verdenskrig, og hadde navnet med fra tidligere Jugoslavia. Han jobbet for US Army i Østerrike fra 1945, men nevnte pussig nok ikke noe navnforvirring.

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Det må nok bli julematen, og at det forhåpentligvis blir en ganske stille uke etterpå.

Powered by Labrador CMS