Julekalender 2023: Luke #5 

MISFORSTÅELSER: At det har blitt en del misforståelser i felt for Troy, er en underdrivelse.
MISFORSTÅELSER: At det har blitt en del misforståelser i felt for Troy, er en underdrivelse.

Luke 5: Troy Lende ble ofte usikker på om det var han, eller en retning andre mente i felt

Når Troy har fått beskjed om å «utnytte lende etter beste evne» i felt, har det ikke alltid vært like lett å ta det seriøst.

Publisert Sist oppdatert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Frasen «så i lende» er ikke akkurat ukjent i Forsvaret, så jeg hadde noen morsomme hendelser spesielt i førstegangstjenesten min. Den mest typiske av disse var de gangene vi var ute i felt og trente. Om det var det å sette opp leir, eller øve på stridsteknikk, så fikk vi som regel beskjed om å «utnytte lende etter beste evne». De fleste lagkameratene mine kunne velge å tolke dette på en litt alternativ måte, om man kan si det sånn. Det gjorde kanskje at vi ofte mistet litt fokus på arbeidsoppgavene, og mer på å heller tulle oss bort og ha det gøy på bekostning av etternavnet mitt.

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt?

– Jeg vil ikke si at jeg hadde noen utfordringer, men en gang i blant kunne det oppstå noen misforståelser. Her kommer vi igjen tilbake til den omfattende bruken av «så i lende» innad i Forsvaret. Hvis jeg sonet ut under en leksjon eller mens vi fikk en beskjed, og befalet nevnte lende i en eller annen setting så kunne jeg enkelte ganger misforstå og tro de snakket direkte til meg/om meg.

Navn: Troy Lende

Tilknytning til Forsvaret: Geværsoldat i innsatsstyrken Osprey HV-08

Alder: 21 år

Sted: Bryne

Hva er den største gleden med å ha et forsvarsrelatert etternavn?

– Den største gleden med å ha et forsvarsrelatert navn må jo være at det høres veldig militært og litt badass ut, mener jeg i hvertfall. Jeg synes menig Lende hadde en veldig fin klang. Drømte en periode om å engang kunne kalle meg selv sersjant Lende, det synes jeg ihvertfall høres tøft ut. Men per idag er den drømmen lagt litt på hylla, og jeg er tilfreds med å være sivilist som får lov til å kle seg militært noen ganger i året på trening med Heimevernets Innsatsstyrke.

BADASS: Troy Lende liker etternavnet fordi det høres badass ut.
BADASS: Troy Lende liker etternavnet fordi det høres badass ut.

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– En ti minutters kjøretur øst for Bryne på Jæren så finner du et lite sted som heter Lende. Der har familien på min fars side drevet gård i flere generasjoner, derav blir jo familienavnet naturligvis Lende. Hvorfor stedet heter akkurat det er jeg usikker på, så vidt jeg vet er ikke lende et ord som ofte blir brukt på Jæren, men det kan jo hende det var det en gang i tiden. Det er jo forsåvidt et veldig flatt og fint landskap på og områdene rundt Lende, så det kan jo være en sammenheng der.

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Denne julen gleder jeg meg mest til å komme hjem. Jeg studerer langt borte i fra hjemme, så jeg har nesten ikke sett verken venner eller familie siden sommer. På julaften i fjor satt jeg vakt på Bodø flystasjon og passet på rikets sikkerhet som de kaller det. Det var litt surt å gå glipp av en julefeiring, så det skal bli deilig å få komme hjem og feire ordentlig i år!

Powered by Labrador CMS