Julekalender 2023: Luke #2

VAKT PÅ SKJOLD: I førstegangstjenesten syntes mange det var morsomt at Vaktskjold stod vakt på Skjold i Målselv.
VAKT PÅ SKJOLD: I førstegangstjenesten syntes mange det var morsomt at Vaktskjold stod vakt på Skjold i Målselv.

Luke 2: Ida Vaktskjold stod vakt på Skjold

Mange tror at navnet til Ida bare er tull første gang de snakker med henne.

Publisert Sist oppdatert

I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» stiller Forsvarets forum ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Hvordan etternavnet har preget tjenesten din, morsomme historier, og ikke minst et julespørsmål. Spalten tar for seg et nytt etternavn hver dag fram til julaften. Dette blir en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. 

Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i Forsvaret.

– Første gang navnet mitt ble kommentert, var allerede av de ansatte på sesjon. Før dette hadde jeg egentlig aldri tenkt så mye over etternavnet mitt. 

– Jeg tjenestegjorde som bataljonstillitsvalgt på Skjold i min førstegangstjeneste. Vi hadde da ikke vaktsoldater der, men kun vaktkommandører, så vaktoppdraget ble rullert mellom alle soldatene i leir. Så jeg fikk som de fleste andre stå vakt en uke før jul. Dette var noe som mange syns var morsomt, at Vaktskjold stod vakt på Skjold. At jeg het Vaktskjold og tjenestegjorde på Skjold var noe jeg hørte flere ganger daglig gjennom hele året.

Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt? 

– Jeg har vel aldri møtt noen utfordringer. Jeg har fått spørsmål et par ganger om Vaktskjold faktisk er navnet mitt, om det bare er tull eller om det hadde noe med stillingen min å gjøre. 

Hva er den største gleden med å ha et forsvarsrelatert etternavn?

– Det som var og er en stor fordel for min del, er at veldig mange husker navnet mitt. Som tillitsvalgt er man avhengig av kontakter og å ha relasjoner med sine samarbeidspartnere, og navnet har nok bidratt positivt der. I tillegg har det vært en god icebreaker når jeg har møtt nye folk i Forsvaret, da det som oftest er noe av det første som andre tar opp!

Vet du opphavet til etternavnet ditt?

– Opphavet til navnet kommer fra et sted kalt Vågstaule, med en tilhørende gård på Radøy i Nordhordland, som har vært i slekten min mange hundre år. Denne gården har familien min i dag hytte på.

– Jeg har lest Vaktskjold skrevet i norrønt skriftspråk, så navnet har eksistert i lang tid!

Hva gleder du deg mest til med julaften?

– Vi pleier å dra til hytten vår på Mjølfjell, i vakre, snødekte omgivelser. Jeg begynner alltid den store dagen med å se «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen» mens jeg spiser brødmat med noe godt julepålegg. Deretter går dagen til å forberede mat og annet til julekvelden. Jeg gleder meg til å spise pinnekjøtt og tilbringe tid med familien på fjellet. Da får jeg julestemning!

Navn: Ida Vaktskjold

Tilknytning til Forsvaret: Landstillitsvalgt i Vernepliktsrådet 

Alder: 20 år

Sted: Oslo

Powered by Labrador CMS