Julekalender 2021

KJENDISJAKT: Vernepliktig Johan Fredrik Heyerdahl jakter på korporal Presley.

Luke 4: MA snubler i jakten på Elvis

– Jeg hadde tro på å få tidenes journalist-scoop. Elvis og jeg avtjente jo begge verneplikten, sier Johan Fredrik Heyerdahl (82), som ble intervjuet i 2020.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Historien er fra 1959. Den vernepliktige journalisten får redaktør Rolv Høilands velsignelse til å å få verdens største kjendis i tale. Den amerikanske ambassaden i Oslo sender med anbefalinger. – Reis uanmeldt, bruk overraskelsesmetoden, er rådet fra militærattachéen.

På tur med fransklærerinnen

22-årige Heyerdal er egentlig på tur med sin fransklærerinne fra gymnaset. De skal passere Frankfurt, og han har én dag på seg til å få rockelegenden i tale.

Heyerdahl er optimistisk idét han passerer bommen til Ray Barracks. – Vi var sikker på at slaget var vunnet, skriver han i en helsides MA-reportasje.

Klærne blir snart helt nedstøvet og modne for skikkelig rens. Med mysende, nesten sammenknepne øyne følger han det som skjer på «slagmarken». Soldater og stridsvogner stryker forbi, bare noen meter unna.

Drømmen om laksefiske i Norge

Situasjonen er håpløs. Heyerdahl fortsetter: – Elvis er med på manøveren, uten at vi har en sjanse til å finne ham i ståket. Det ville være bedre å komme tilbake til leiren.

– I leiren viser det seg at Elvis-intervjuer ikke blir tillatt på militært område. Offiserene er ikke en gang villig til å vise oss hvor han holder til. Overtalelser hjelper ikke. Hundrevis av tv- folk og journalister har jo prøvd dette før, skriver Heyerdahl og fortsetter:

– Da går vi til topps, tenker vi. Takket være anbefalingene fra Norge blir vi høflig mottatt hos Sjefen for 3rd Armored Division. Han snakker seg varm om Norge, sin svenske herkomst og at hans største ønske er å fiske laks i Norge. – Det er hyggelig, sier vi og tenker på toget vi snart må ta videre til Mannheim. Vi skulle så gjerne ha en prat med Elvis Presley.

Lappen med et telefonnummer

Obersten sier at vår eneste sjanse er å oppsøke Elvis etter tjeneste. Det er taktløst å spørre mer etter Elvis når han sitter og snakker pent om Norge.

– Atter en gang trekker vi oss tilbake med uforrettet sak, sukker Heyerdahl.

Men ute på plassen kommer en soldat løpende. Han forstår journalistens problem og leverer en lapp med telefon-nummeret til Elvis privat. Håpet stiger! – Ring om en times tid, da spiser Elvis alltid aftens hjemme, sier soldaten.

Heyerdahl går rundt i kantina, finner en telefonautomat og ringer Presleys nummer. Pulsen øker når noen sier «Hello».

Sentimental smørje

– Det er hans tyske venninne. Elvis er ikke hjemme. Men hvis vi vil, kan vi forsøke i morgen. Så lager vi en sentimental smørje om den lange reisen fra Norge og toget som vi må nå senere på dagen. Men han er fremdeles ikke hjemme, og oppgitt må vi legge på røret.

På toget børster Heyerdahl støvet av dressen og sukker over at han var usedvanlig nær å få selveste Elvis Presley i tale.

– Men jeg kunne ikke svikte min fransklærerinne som hadde tatt meg og en annen tidligere elev på «dannelsesreise» rundt i Europa, sukker Heyerdahl under vår samtale i 2020.

Etter tjenesten i MA har Heyerdahl vært forlagsredaktør i Den norske Bokklubben, generalsekretær i Nordmanns-Forbundet og redaktør for tidsskriftet «The Norseman». Han var også i en del år bokanmelder i Aftenposten og i Dagens Næringsliv. Heyerdahl døde i april 2021.

Powered by Labrador CMS