Nyheter

TAR DET ALVORLIG: Thomas Harlem har opplevd flere tilfeller under hans tid som luftvingsjef.

Helikopter truffet av laser – kan gi varig skade

Et helikopter fra Forsvaret ble lyst på med laser i Fredrikstad. Luftvingsjef Thomas Harlem advarer mot permanente skader. 

Publisert

Kortversjon:

  • En mann i 30-årene brukte laserpenn mot et Forsvarets helikopter under nattøvelse over Fredrikstad og erkjente forholdet etter politiets oppsøkning.
  • Pilotene fløy med nattbriller, men risikoen for øyeskader ved eksponering for laserlys var fortsatt til stede, ifølge sjefen for 134 Luftving.
  • Hendelser med laserlys mot Forsvarets fly og helikoptre er sjeldne i Norge, med kun to-tre tilfeller de siste årene, inkludert et tilfelle med et Hercules-fly.
  • Laserpennene som brukes kan være sterke nok til å forårsake varige øyeskader og utgjør en stor risiko for flysikkerheten, spesielt under kritiske faser av flyvningen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Natt til onsdag meldte politiet at det ble lyst med laser mot et helikopter fra Forsvaret over Fredrikstad.

En mann i 30-årene ble oppsøkt på en privatadresse, og erkjente forholdene. Laserpennen han brukte ble tatt i beslag, melder NRK.

Sjef for 134 Luftving og Rygge og Gardermoen flystasjon, Thomas Harlem, sier saken er blitt klassifisert som en «hendelse» i Forsvaret.

Han opplyser at det skal ha gått bra med pilotene, som trente i nattestimene.

– De fløy med nattbriller på, men selv da er det ikke en garanti for at øyne ikke blir eksponert. Det er en viss risiko, sier han til Forsvarets forum. 

– Stor risiko

Ifølge Harlem er det ikke ofte det lyses med laserpenn mot fly og helikoptre i Forsvaret. 

De siste årene har det vært to-tre tilfeller, hvor det siste var et Hercules-fly på Gardermoen i fjor vinter. 

–  Min opplevelse er at den generelle nordmann tenker at det ikke er så veldig lurt. Derfor ser vi lite av det. Så har du noen som ikke tenker seg helt om, sier han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Luftvingsjefen ser imidlertid svært alvorlig på laserlys rettet mot pilotene deres. 

–  Det blir brukt mot lave fly som er i nærheten av bakken. Å blinde en flyver i en kritisk fase utgjør en stor risiko. Derfor er dette svært alvorlig, sier Thomas Harlem.

Kan gi varige øyeskader

Laserpennene som ofte er brukt er sterke, som gjerne har blitt kjøpt i utlandet. I verste fall kan det gjøre permanent skade på øyet, og være til fare for også flygningen.

– Spesielt de som man kan få kjøpt på gata i Syden eller i Kina er grusomme og altfor sterke. Jeg tror mye av det er klassifisert som våpen i Norge, sier Harlem.

Ingen piloter har fått varig skade på øynene under hans ledelse.

Selv med nattbriller kan det altså forekomme skade, ettersom de ikke sitter helt fast. 

– De gjør at man kan bli enda mer blendet, sier han. 

Powered by Labrador CMS