Nyheter

OPTIMIST: Hærsjef Lars Lervik hadde grunn til å smile tirsdag. Regjeringen gir ham mange flere soldater hvert år.

Hærsjefen om soldat-boom:
– Det er fullt stort sett over alt

TERNINGMOEN (Forsvarets forum): Regjeringen vil øke antall rekrutter med 50 prosent. Det løftet må følges opp med fasiliteter i leirene rundt om i landet, sier en håpefull hærsjef.

Publisert Sist oppdatert

50 prosent flere vernepliktige skal tas inn og Terningmoen skal huse seks ganger flere rekrutter enn tidligere, kunngjorde tre statsråder på militærleiren tirsdag. 

En av dem som hadde tatt turen til Elverum, der Terningmoen ligger, er mannen som skal lede de mange nye soldatene som kommer inn. 

Generalmajor Lars Lervik fikk servert både kaffe og lefser tirsdag, men han venter de virkelig store godbitene når hele langtidsplanen legges frem fredag.

– Allerede behov

Uinnvidde spekulerer i om forsvarssjefens råd tas til følge, og Hæren får to nye brigader og penger til nok en mekanisert manøverbataljon. Det ble bestemt at Hæren skulle få en slik bataljon i inneværende langtidsplan (2021-2024), men oppbyggingen skulle starte i 2026, etter planens utløpsdato.

Det er ikke gitt et definitivt startsignal fra politisk side for å begynne etableringen, etter det Forsvarets forum kjenner til. 

Dersom dette startskuddet går er ikke generalmajoren, som selv har begrunn fra kavaleriet, i tvil om hvor mange av de 4500 nye vernepliktige kan komme til å ende opp:

– En del av det er det allerede behov for i forhold til det som er besluttet; fjerde bataljon i Troms, fortsatt oppbygging i Finnmark og så må vi se på hva som kommer av nye avdelinger i tillegg, som kan gjøre at vi har enda større behov. 

– Hvilke avdelinger kunne det ha vært?

– Det vi har anbefalt er en fullverdig brigade i Finnmark, pluss en reservebrigade. Så får vi se på hva regjeringen anbefaler. 

PROTESJEER: Rekrutter på Terningmoen leir viste frem våpendriller da regjeringsmedlemmer og en general gjestet leiren tirsdag.

600-700 personer

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå står det knapt en seng ledig på Terningmoen, og det må bygges og utvides om det skal komme flere tusen ekstra vernepliktige og ansatte de neste årene.

– Akkurat nå er det stappfullt, sier hærsjefen.

Men det er ikke bare på rekruttskolen det må utvides dersom flere tusen flere soldater skal huses, mates og utstyres med klær og våpen.

– Den oppbyggingen som skal skje her må følges opp med en tilsvarende oppbygging på de stedene vi skal ha nye avdelinger, helt åpenbart. Det er vi i ferd med på Porsangermoen, men vi må også gjøre det på Skjold, Setermoen og Bardufoss, forteller Lervik. 

En brigade består av nærmere 5000 personer, mens en ny bataljon består av flere hundre mennesker. 

– Skal det bygges opp en 4. bataljon på Setermoen, så må det bygges opp fasiliteter for 600-700 ansatte og vernepliktige i førstegangstjeneste som kaserner, boliger, og garasjer, sier Lervik. 

– Det er fullt stort sett over alt akkurat nå.

Pssst! Ifølge forsvarssjef Eirik Kristoffersens fagmilitære råd bør planene om den 4. mekaniserte manøverbataljonen skrinlegges om det ikke blir økning i budsjettet i den nye langtidsplanen. Han syns Forsvaret i så fall heller bør konsentrere seg om å få det de allerede har til å fungere. 

PENGER? På Terningmoen ble det servert wraps og pulverkaffe, men finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan by på hardere valuta enn dét.

Ordknapp

Det skinner gjennom i skydekket over Elverum at Lars Lervik regner med en ny bataljon. Men generalmajoren holder andre ønsker tett til brystet. 

– Det er mange ting jeg ønsker, og det har forsvarssjefen og jeg gitt råd om. Så vi får vente til fredag og se hvor mye av rådet til forsvarssjefen som tas til følge. 

– Er det noe som hjertet ditt kan knuses av hvis det ikke kommer?

– Hjertet mitt knuses ikke, men vi har gitt et godt råd som handler om et økt volum som får det vi har til å virke bedre. 

Nyhetene på Terningmoen syns han lover godt for det som kommer om få dager. 

– Jeg tror det er et bra startskudd på en uke som skal gi oss en betydlig satsing. Jeg er optimistisk. 

Powered by Labrador CMS