Meninger

IRRITERT: – Jeg har stor respekt for mine kollegaer, og jeg kjenner det irriterer meg når du Frode hardnakket skal «tvinge» frem at forsvarssjefen skal bruke ordet «ukultur», skriver May-Britt Santiago i et leserinnlegg. Bildet er tatt ved Akershus festning i forbindelse med dimmeoppstilling for sommerkontigenten, 6. juli 2022.

– Det er ingen ukultur i Hæren når det gjelder mobbing og seksuell trakassering!

Det er respektløst ovenfor alle ansatte i Forsvaret som tjenestegjør i beste hensikt daglig, at folk sier at det er ukultur i Hæren, skriver major May-Britt Santiago.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Frode Dale – jeg har lest gjennom innlegget ditt i Forsvarets forum for å finne sammenhengen mellom overskrift og innhold, men jeg fant den ikke. Jeg er litt usikker på hva du egentlig ønsket å få frem.

Min første overraskelse var at du mener forsvarsledelsen bør bruke litt mer «folkelige og emosjonelle» ord og uttrykk. Ugress – veldig folkelig mener nå jeg. Og det virker jo som om samfunnet referer til forsvarssjefen (FSJ) som mer folkelig enn tidligere forsvarssjefer…

Godt ivaretatt

Basert på det jeg leser av kommentarer generelt på Facebook og i andre mediekanaler er jeg litt usikker på hvordan så mange som ikke lengre jobber i Forsvaret mener så mye om hvordan kulturen i Forsvaret er i dag.

Du ønsket følelser – tja, mitt innlegg blir nok følelsesladet, men jeg kommer ikke til å skrive på en måte som gjenspeiler en søknad for opptak til stabsskolen. Jeg skriver enkelt og folkelig, og på vegne av meg selv.

Selv er jeg major av grad, og Hæren har vært min arbeidsplass i litt over 20 år. Jeg begynte da jeg var 24 år, og jeg har i tillegg erfaring fra det sivile arbeidslivet før jeg startet her.

Hæren er mitt hjem!

Her har jeg blitt ivaretatt på en særdeles god måte. Og kanskje den mest beskrivende tiden var da jeg mistet min mann i kreft som også jobbet i Hæren, og som jeg møtte i jobbsammenheng. Den omsorgen og ivaretakelsen vi møtte under sykdomsforløpet og i etterkant, håper jeg det er flere bedrifter som gjør for sine ansatte når livet blir møtt med de verste utfordringer. Og da snakker jeg om at vi møtte medmenneskelighet fra bunn til topp i Hærstrukturen.

Jeg har stor respekt for mine kollegaer, og jeg kjenner det irriterer meg når du Frode hardnakket skal «tvinge» frem at forsvarssjefen skal bruke ordet «ukultur».

Oppstår overalt

Kultur – det finnes sikkert en egen kultur i hær, sjø og luft. Jeg har aldri jobbet i hverken Sjø- eller Luftforsvaret, så de skal selv få definere kulturen sin der. Men når du skriver at det er en ukultur i Forsvaret, så sier du samtidig at det er en ukultur i Hæren.

Det er ingen ukultur i Hæren når det gjelder mobbing og seksuell trakassering! Og det har FSJ selv beskrevet meget godt hva han mener om. Så vennligst kutt ut å bruke det! Det er respektløst over alle ansatte i Forsvaret som tjenestegjør i beste hensikt daglig.

De tilfellene som har oppstått skal selvsagt håndteres og det skal selvsagt få konsekvenser. Det tror jeg alle er enige i! Men jeg aksepterer ikke at mediene skal skrive til allmennheten om at det er en ukultur med seksuell trakassering og mobbing i Forsvaret. Slike ting oppstår i større eller mindre grad overalt, uten at jeg skal nevne andre bedrifter.

Men – Forsvaret er en annerledes etat, det forstår vi – vi har blitt selektert inn og det forventes sånn sett mer av oss. Det er vi fullstendig klar over, og vi har fokus på forebyggende arbeid mot mobbing og seksuell trakassering hver dag. Og vi bør definitivt alltid ha en slags 360 graders evaluering, inkludert «hvordan opptrer jeg generelt». Uansett hvilket kjønn man er, og ikke kun fokus på når noe har skjedd.

Avhengig av robusthet

Selv har jeg aldri blitt seksuelt trakassert, eller utsatt for mobbing i Forsvaret. De gangene noen har prøvd å vippe meg av pinnen ved å være spydig, hvilket har skjedd et par ganger uten at det har noe seksuelt innslag i seg, eller går under definisjonen av mobbing, så har jeg fyrt av en salve tilbake.

Med slike opplevelser gjør også at man blir bedre kjent med hverandre og som igjen styrker samarbeidet. Uten at jeg skal gå mer inn på den delen, vil jeg bare understreke at det er en viktig del av det miljøet vi jobber i – og robusthet er viktig. Robust kultur er vi avhengig av, og kan defineres på ulike nivåer.

Jeg har tillit til mine kollegaer og jeg håper at de sakene som har kommet opp blir håndtert på en skikkelig og ryddig måte og at det får konsekvenser.

Men jeg er også opptatt av ivaretakelse - husk at det er mange som blir innblandet i sånne saker som får media oppmerksomhet. Det er ikke bare de som er direkte innblandet, men det er også familiene rundt de.

Jeg er en del av kulturen i Forsvaret, og jeg støtter forsvarssjefen sitt utsagn hva gjelder «ugress».

Powered by Labrador CMS