Morgendrillen

I IRAK: Terje Bruøygard har vært sjef for Telemark bataljon og undervist ved Marine Corps University. Bildet er fra da han ledet det norske bidraget i Irak i 2017.

Da Terje kjempet mot IS i ørkenen møtte irakiske generaler med medbragt dusj, nypresset uniform og parfyme

Under et angrep mot Taliban var en levende sau stroppet bak på motorsykkel lunsj. Da måltidet var ferdig etter to-tre timer, var Taliban over alle hauger.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Terje Bruøygard

Alder: 46 år

Yrke: Sjef planseksjonen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH)

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg har klokken på 06.03, men våkner alltid noen minutter før. Jeg er et utpreget A-menneske som sovner fort, sover godt og våkner stort sett av meg selv.

– Hva er det første du gjør?

– Setter meg på ramma. Deretter er det dusj, barbering og morgenstell.

– Når starter arbeidet?

– Stort sett er jeg på jobb litt over sju.

– Pensko eller feltstøvler?

– I all hovedsak har det vært feltstøvler for meg. Det er det også på FOH.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg har akkurat slått opp med maraton etter cirka ti års nært forhold. Det er akkurat som vi har vokst litt fra hverandre. Burde nok løfte litt mer jern ...

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Medbragt ostepølse. Ullundertøy. Skikkelig kaffe, kvernede bønner og «air-press».

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Jeg velger å nevne noen skarpe oppdrag. Vin servert på brif med italiensk helikopteravdeling før mørklagt rekognosering i Kabul. Stopp i et pågående angrep på Taliban sammen med afghanske styrker, fordi de skulle ha lunsj. Lunsjen var en levende sau som var stroppet fast bak på en av bilene. Det tok to–tre timer, og Taliban var selvfølgelig borte da vi gjenopptok angrepet. Irakiske generaler med medbragt dusj, nypresset uniform og parfyme ute i ørkenen i kamp mot IS – mens vi var på andre uka i samme underbukse og feltskjorte.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Generalmajor Oliver P. Smith, sjefen for 1st Marine Division under tilbaketrekningen fra Chosin Reservoir under Koreakrigen. En general som på bemerkelsesverdig måte ledet divisjonen sin først i angrep mot den kinesiske grensen, deretter brøt seg ut av kinesisk omringning og klarte å holde divisjonen organisert i flere uker med store tap under ekstremt krevende vinterforhold. Fordi jeg lurer på hvordan han klarte å se de kommende utfordringene og gjøre de riktige tiltakene når alle andre mente at det var plankekjøring.

– Smartklokke – yay or nay?

– Yay og nay. Yay fordi det gir meg motivasjon til å trene, kan følge søvn og puls og generell formutvikling. Gir meg også påminnelse om hva jeg gjør bra, og hva jeg må skjerpe meg på. Nay, fordi jeg ikke kan ha smartklokke inne i fjellet i FOH.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For både FOH og Forsvaret er den største utfordringen å henge med i den rivende utviklingen av konflikt og krig under det vi tradisjonelt ser som artikkel 5. Desinformasjon, cyber, hybrid og gråsoneaktivitet utfordrer vår oppfattelse (og ønske?) om en klar og tydelig inndeling i fred, krise og krig. Vi forstår rett og slett ikke det strategiske operasjonsmiljøet vi står i, og hva det har å si for både samfunns- og statssikkerhet.

Liker du morgendrillen? Her er flere:

morgendrill forsvarets operative hovedkvarter hæren

Powered by Labrador CMS