Nyheter:

Forsvaret har hasteanskaffet herreunderbukser for over 1,6 millioner kroner.

Brukte 20 millioner på undertøy – nå samler Forsvaret inn brukt

Fortsatt forventet knapphet på kroppsnær personlig bekledning og utrustning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skrev Soldatnytt om nye føringer fra Forsvarets logistikkorgansiasjon. Fra desember skal såkalt kroppsnær PBU (personlig bekledning og utrustning) leveres inn. Det er fordi logistikkorganisasjonen venter at det vil bli knapphet på artiklene fremover.

De landstillitsvalgte raser: –Det er uakseptabelt at dette går ut over soldatene gang på gang

– Det er kroppsnært tøy som omfattes av tiltaket, slik som ullundertøy, t-skjorter, truser, brystholdere, sokker og håndklær. Øvrig utstyr utlevert til odel og eie omfattes ikke, sier kommunikasjonssjef Hans Meisingset til Soldatnytt.

Klærne og utstyret som nå leveres inn av soldatene, skal kunne leveres ut igjen til de neste kontigentene. Forsvaret har omtrent 7400 vernepliktige inne til førstegangstjeneste.

– Årsaken er en fortsatt forventet knapphet på kroppsnære PBU-artikler. Forsinkelser i leveranser på grunn av Covid-19 påvirker situasjonen, sier Meisingset.

Dårlig tilgang over flere år

Forsvaret har i en årrekke har slitt med dårlig tilgang på personlig bekledning og utrustning. Dette på grunn av lav dekning på rammeavtaler som sikrer forsyning av varene. Forsvarets logistikkorgansiasjon gjennomførte i fjor høst det de kaller «forserte anskaffelser», eller hasteinnkjøp, for nærmere en halv milliard kroner totalt.

Les alt om hasteanskaffelsene her.

Ullklær, undertøy og skjorter

BUKSE, LANG, ULL 200G, SVART: Pris: 176 796

BUKSE, LANG, ULLFR, 200GR (ulike farger)Pris: 2 992 248

BUKSE, ULLFR, 400G, OLGR. Pris: 816 000

BYSTEHOLDER, FELT, LETT, SVART. Pris: 1 800 000

SOKKER, LANG, ULL/POLU, SVART. Pris: 1 355 400

SOKKER, ULL, FROTTE, GRÅ, R2014. Pris: 1 029 000

TRUSE, KVINNE, BOMULL. Pris: 573 100

TRØYE, L-ERM, ULL, 200G. Pris: 271 260

TRØYE, L-ERM ULLFR (Blå og olivengrønne sammenlagt)Pris: 5.440.215

UNDERBUKSE, MANN, BOKSER. Pris: 1.650.000

T-SKJORTER (Blå og olivengrønne sammenlagt). Pris: 3.683.000

Totalt: 19.787.019

I forbindelse med de forserte anskaffelsene ble det brukt 19.787.019 kroner på ullklær, undertøy og skjorter, de samme plaggene som Forsvaret nå ber om å få tilbake fra soldatene når de dimitterer.

– Hvor er det blitt av disse klærne. Er de allerede levert ut eller er det disse leveransene som nå er forsinket på grunn av korona?

Leveranser av kroppsnær PBU til FLO pågår, men det er ennå varer omfattet av de forserte anskaffelsene som ikke er levert, skriver kommunikasjonssjef Hans Meisingset i en e-post til Forsvarets forum.

Han utdyper:

– Det har vært forsinkelser, og vi må ta høyde for at det kan oppstå flere forsinkelser. FLO følger tett opp at leveransene kommer som avtalt.

Ny bytteordning

Tidligere var ordningen slik at det aller meste av tøyet og utstyret rekruttene fikk utdelt ved innrykk, ble levert inn igjen ved dimisjon. Underveis kunne soldatene bytte det skitne tøyet på depot, der de fikk ut vasket tøy. Nå er ordningen slik at soldatene får utlevert en sats til «odel og eie» som de selv har ansvar for å vaske.

– I fjor var Hæren i Nord-Norge de siste som gikk over fra byttetjeneste til egenvask. Har FLO vaskeriavtaler som sørger for at man får vasket artikler som nå leveres inn?

– FLO har vaskeriavtaler på plass som tar høyde for et økt volum pga. «odel og eie» kroppsnær PBU som i en periode fremover skal leveres ut på nytt, skriver Meisingset.

Tips?

Har du tips eller innspill i denne saken?

Kontakt Soldatnytt på avm@soldatnytt.no eller ar@fofo.no.

Tema på Stortinget

For et år siden måtte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svare i Stortingets muntlige spørretime om klesmangelen blant soldatene i Indre Troms.

– Dette er en uholdbar situasjon, sa Senterpartiets Sandra Borch.

– Det engasjementet vi ser i Forsvarets avdelinger og blant Forsvarets ansatte de gangene det dukker opp uforutsette ting, er også prisverdig, svarte forsvarsministeren.

– Flere år med lite fokus på beredskap og beredskapsbeholdninger i Forsvaret har ført til at det ikke har vært tilstrekkelig mengde av en del PBU-artikler i forsyningssystemet, sa FLO i forbindelse med saken.

I februar skrev Forsvarets forum om de tomme sokkehyllene på Sjøforsvarets depot på Haakonsvern. Et vakt og sikringskompani på rundt 50 soldater hadde bare fått utdelt ett par sokker hver i rekrutten på Madla. Det vil FLO unngå i 2021.

I juni spurte Rødts Bjørnar Moxnes på Stortinget om de bakenforliggende årsakene til utstyrsmangel og hasteanskaffelser av PBU.

Vil sikre levering

– Beslutningen om å ta inn igjen en del av den PBU som er utlevert «til odel og eie» er tatt for å sikre at FLO kan levere ved innrykkene i 2021. Soldatene vil primært få utdelt nytt kroppsnært tøy også i 2021, skriver Meisingset, og fortsetter:

– Dersom dette ikke er tilstrekkelig vil vi gjenbruke det undertøyet som blir tatt inn fra nå og ut juli 2021. Dette vurderes som en bedre løsning enn at det blir delt ut for få plagg til soldatene. Løsningen øker sannsynligheten for leveranser uten mangler i 2021.

Hvis leveranser kommer inn til FLO som planlagt vil det være nok varer på lager sommeren 2021 til å gå tilbake til normal rutine for kroppsnær bekledning til «odel og eie», opplyser Meisingset.

Powered by Labrador CMS