Nyheter

NATO-MEDLEMSKAP: Petteri Orpo, leder i den finske forsvarskomiteen mener at Nato-medlemskap er det beste alternativet for landets sikkerhet.

NATO-MEDLEMSKAP: Petteri Orpo, leder i den finske forsvarskomiteen mener at Nato-medlemskap er det beste alternativet for landets sikkerhet.

Finlands forsvarskomité anbefaler Nato-medlemskap

Forsvarskomiteen i den finske nasjonalforsamlingen mener Nato-medlemskap er det beste alternativet for Finlands sikkerhet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Komiteens leder Petteri Orpo mener Finlands egen evne til å forsvare seg er god, men ikke er nok, skriver den finske rikskringkastingen Yle.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Komiteen mener at Nato er det beste alternativet med tanke på Finlands sikkerhet, sier Orpo.

Les også: Nato-usikkerheten øker i Sverige

Ett komitémedlem gikk imot anbefalingen. Markus Mustajärvi mener at den sikkerhetspolitiske rapporten om Nato-medlemskap ikke tar hensyn til de negative konsekvensene et medlemskap i Nato kan få for Finland og foreslår at landet ikke bør søke om medlemskap.

Uttalelsen fra forsvarskomiteen kommer i etterkant av den sikkerhetspolitiske rapporten, som ble lagt fram i midten av april. Den har blitt sendt til behandling i til sammen ti komiteer i nasjonalforsamlingen. Rapporten er utarbeidet av presidenten og komiteen for utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Avgjørelse ventes snart

Komiteene skal gi sine uttalelser til utenrikskomiteen, som deretter skal sammenstille disse til behandling og diskusjon i nasjonalforsamlingen.

En avgjørelse om Finland skal søke medlemskap i forsvarsalliansen Nato, er ventet denne uken. Formelt sett blir det president Sauli Niinistö sammen med utenriks- og sikkerhetspolitikkomiteen som skal ta stilling til en eventuell søknad.

Niinstö har likevel understreket viktigheten av at nasjonalforsamlingens mening tas med i prosessen, og at det bør være et demokratisk mandat for søknaden.

Standpunkt

Finlands statsminister Sanna Marin kommer trolig til å informere om sitt standpunkt i Nato-saken torsdag.

Hvor og når statsministeren informerer om dette, er foreløpig uklart, men hun vil trolig gjøre det kort tid etter at landets president gir beskjed om sitt standpunkt, skriver den finske avisa Ilta-Sanomat.

Tidligere har Marin sagt at hun skal gi beskjed om sitt syn innen 14. mai, når det sosialdemokratiske partiet er samlet til møte.

Powered by Labrador CMS