Nyheter

SEREMONI: Generalløytnant Ingrid Gjerde tok over kommandoen i en seremoni på Akershus festning.

Tok over som sjef for Forsvarsstaben: 
– Det er en lang vei å gå

Ingrid Gjerde tok over etter Elisabeth Natvig onsdag. Hun har klare tanker om hva som er Forsvarets største utfordringer.  

Publisert Sist oppdatert

Onsdag formiddag ble viseadmiral Elisabeth Natvig takket av på Akershus festning etter fire år, og generalløytnant Ingrid Gjerde trådte inn i stillingen som sjef for Forsvarsstaben. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Gjerde skal nå fungere som forsvarssjefens høyre hånd, og som en del av forberedelsene har hun besøkt alle avdelingene i Forsvaret og hatt gjennomganger med dem, Forsvarsdepartementet og eksterne aktører som er «viktige for samfunnssikkerheten». 

På spørsmål om hva Forsvarets hovedutfordringer er, nevner Gjerde vilje og evne til rask omstilling, gjennomføring av det som er besluttet, samt personell og kompetanse. 

– Det er noe jeg og forsvarssjefen har høyt på agendaen. Hvordan vi skal sikre den kompetansen vi trenger i fremtiden. Både for å bemanne plattformene våre, men også for å gjøre den jobben vi skal nå og fremover, sier hun. 

Lang vei å gå

Gjerde tar over Forsvarsstaben i en endringstid, der forsvarsledelsen blant annet kutter 70 årsverk i HR-avdelingen og flere toppstillinger

Forsvarssjef Kristoffersen sa i sin tale at Gjerde omtrent «hopper på et tog i fart». 

– Jeg overtar en endret forsvarsstab. Du har den sikkerhetspolitiske situasjonen som gir et fornyet alvor i det vi driver med. Vi har en langtidsplan som står foran oss. Forsvarssjefen har nettopp gitt sitt fagmilitære råd. Vi har en totalforsvarskommisjon, og en forsvarskommisjon som har gitt sin analyse av situasjonen, men også innspill til grep som bør tas for Forsvaret og samfunnssikkerheten, sier den nye FST-sjefen. 

GRATULERER: Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg gratulerer Gjerde etter seremonien på Akershus festning.

Sånn sett tenker Gjerde at vi er godt i gang med å møte de nye utfordringene. 

– Men det er også en lang vei å gå. Både i måten vi organiserer oss på, måten vi jobber på, med nye materiellinvesteringer og ikke minst samarbeid med allierte i Nato og nye Nato-medlemmer, men også i samfunnet. 

– Har ikke vært så flinke

Sjefsskiftet ble markert med rungende salutt, taler fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen til både Natvig og Gjerde, samt at Gjerde selv talte til Forsvarsstaben. 

Til Forsvarets forum sier Gjerde at hun har noen tanker om hvordan forbedre personellsituasjonen: 

– Vi skal være nytenkende og lære av mange virksomheter rundt oss. Vi må være mer åpne, tørre å teste litt og tenke nytt. Ikke minst må vi ønske de som har forlatt oss velkommen tilbake og anerkjenne den kompetansen de har bygd utenfor Forsvaret, for det har vi ikke vært så flinke til før. 

INSPEKSJON: Natvig foretok en siste inspeksjon av avdelingen før hun overførte kommandoen til Gjerde.

Løsninger der man står fast

Gjerde kommer fra stillinga som styrkesjef for UNFICYP (UN Peacekeeping Force in Cyprus) på Kypros, og sier hun kan ta med seg lærdom derifra inn i den nye jobben. 

– Særlig dette med å få ulike kulturer til å jobbe godt sammen. Og så har jeg jobbet mye med forhandlinger, og selv om det er to parter i konflikt, så tenker jeg det gir også mye læring om hvordan man får til løsninger der vi står fast, sier hun, og legger til: 

– Så skal det sies at vi ikke har løst konflikten på Kypros, men vi hadde god dialog med parter på begge sider, som jeg lærte mye av. 

Powered by Labrador CMS