Nyheter

INGEN ANKE: Regjeringsadvokat Elisabeth Stenwig og generalmajor Elisabeth Michelsen i retten.

Forsvarsdepartementet anker ikke dommen 

Forsvarets frabeordringer av en offiser i Heimevernet ble funnet ugyldig av Oslo tingrett. Forsvarsdepartementet anker ikke dommen, som dermed er rettskraftig. 

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere offiseren gikk til sak mot staten for det han mente var ulovlig oppsigelse. Generalmajor Elisabeth Michelsen var sjef for Heimevernet i hele perioden offiseren var ansatt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Offiseren fikk medhold i tingretten. Forsvarsdepartementet (FD) opplyser torsdag at de har besluttet ikke å anke dommen. Den er dermed rettskraftig. 

Etter at dommen kom, sa offiserens advokat at han skal tilbake i stilling i Forsvaret. 

– Det har vært en vanskelig sak for den rammede offiseren og det har vært en krevende situasjon for alle de involverte, sier leder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) Torbjørn Bongo. 

Offiseren ble frabeordret første gang 17. august 2022, og ble utført av den gang sjef for Heimevernet, generalmajor Elisabeth Michelsen.

Michelsen og Heimevernet brukte styringsretten for å fjerne offiseren fra stillingen sin midlertidig i påvente av en formell frabeordringsprosess. 

I et skriv to dager senere uttrykte Michelsen at intensjonen var å varig fjerne offiseren fra stillingen.  Staten har erkjent at det ble brukt feil juss, da dette skjedde. 

– Forsvaret har en jobb å gjøre med å rydde opp, både overforer medarbeideren og med å ta lærdommer fra saken, sier Bongo. 

Les også: Frabeordret offiser mener uro i avdelingen dreide seg om penger. 

Offiseren ble frabeordret igjen i mai 2023, da med hjemmel i Forsvarsloven § 46, som sier at militært ansatte kan beordres fra en stilling når det er påkrevd av helsemessige, sikkerhetsmessige eller andre særskilte grunner.

Retten fant at hverken helsemessige eller sikkerhetsmessige årsaker var oppfylt, og ga den frabeordrede offiseren medhold. 

Powered by Labrador CMS