Nyheter

SØR-SUDAN: Norway House lå for seg selv, 10 minutters kjøring fra hovedkvarteret til FN i hovedstaden Juba.

Norske offiserer ble utsendt på nye internasjonale oppdrag tross refs

Norske offiserer fikk refs for blant annet seksuell utnyttelse på oppdrag i Sør-Sudan. Flere av dem ble likevel sendt på nye oppdrag – i strid med reglene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsene startet i 2013 blant norske offiserer som var en del av FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan, skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Krigsadvokaten, aktoratet i militære straffesaker, ble koblet inn og etterforsket fem offiserer for seksuelle og andre tilnærmelser mot en lokalt ansatt kvinne på den norske basen. Kvinnen ble lønnet av det norske Forsvaret.

Tre av offiserene fikk refs, noe som skal føres i de militære rullebladene. En av dem fikk også en bot på 6.000 kroner for å ha seksuelt utnyttet kvinnen. En annen fikk refs etter å ha kjøpt sex av en annen kvinne.

Likevel ble to refsede offiserer senere sendt ut på nye internasjonale oppdrag, noe som ikke skal være mulig når man har refs på rullebladet, ifølge Forsvares regler.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at det er uakseptabel oppførsel og legger til at systemene er oppdatert siden den gang.

– Saksbehandlerne har nå tilgang på tidligere refser. Noe de opplagt ikke hadde den gangen. Hvis de hadde hatt tilgang til oversikt over refser, skulle de aldri vært sendt ut, sier Kristoffersen.

Norge har siden 2011 sendt militært personell til Sør-Sudan, og til enhver tid er det rundt 15 norske offiserer i landet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS