Nyheter

DRONER: En ukrainsk soldat fra 71. Jaeger brigade gjør klar en drone i nærheten av Avdiivka i Donetsk-regionen i Ukraina, fredag 22. mars 2024.

Ukraina hevder å ha ødelagt flere jagerfly i droneangrep

Ukraina hevder å ha ødelagt minst seks russiske jagerfly stasjonert ved en flybase i byen Morozovsk i Rostov. Russland hevder at kun strømnettet fikk skader.

Publisert

Ytterligere åtte fly ble skadd da Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU og ukrainsk militære angrep flybasen, hevder ukrainske kilder overfor nyhetsbyråene AFP og AP.

– Dette er en viktig operasjon som vil redusere stridspotensialet til russerne betydelig, sier en tjenesteperson til AFP.

Ukrainske etterretningskilder opplyser til AP at rundt 20 personell på den russiske flybasen ble drept eller såret. Morozovsk-flybasen er blitt brukt til bombeangrep mot ukrainske byer og stillinger ved fronten, ifølge kildene.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Kortversjonen

Ukrainske kilder hevder å ha gjennomført et vellykket angrep og ødelagt flere jagerfly på Morozovsk-flybasen i Russland. 

Dersom informasjonen stemmer, er det et av Ukrainas største og mest vellykkede angrep på russisk jord under krigen. 

Russland avviser påstandene og sier at 44 ukrainske droner ble avskåret og ødelagt i området. Skader på en kraftstasjon og bygninger ble rapportert, men uavhengige kilder har bekreftet skade på flybasen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Russland bestrider

Dersom informasjonen stemmer, er droneangrepet et av Ukrainas største og mest vellykkede angrep på russisk jord under krigen, melder nyhetsbyrået TT.

Basen ligger i Rostov-regionen, som ifølge Russland ble utsatt for omfattende droneangrep i løpet av natten og morgenen fredag. Regionen er hovedkvarteret for Russlands krigføring i Ukraina.

Russlands forsvarsdepartement avviser de ukrainske påstandene og sier at til sammen 44 droner ble avskåret og ødelagt i Morozovsk-området.

– I løpet av natten og morgenen forsøkte Ukraina å begå flere terrorangrep med luftdroner som ble avverget, heter det fra det russiske forsvarsdepartementet.

Ytterligere ni droner ble avskåret over grenseregionene Kursk, Belgorod og Krasnodar samt den nærliggende Saratov-regionen, ifølge departementet.

Skader på kraftstasjon

Rostov-guvernør Vasilij Golubev sier at droneangrepet forårsaket «ubetydelig skade» på en kraftstasjon, men at strømmen til rundt 600 personer ble kuttet.

Han sier også at vinduene hadde blitt blåst ut i en bygård, men nevnte ikke flybasen.

Vanligvis velinformerte russiske militærbloggere omtaler også et ukrainsk droneangrep mot en militærbase i Morozovsk, men de hevder at ingen ble drept på flybasen og at ingen fly ble skadd.

Dronekrig

Droner har blitt stadig mer sentrale i Ukraina-krigen. Langs den 1000 kilometer lange fronten er situasjonen relativt statisk, og billige droner brukes av begge land til å slå ut dyrt militært utstyr.

Russland har brukt massevis av iranskproduserte Shahed-droner til å angripe byer og tettbodde strøk i Ukraina.  

Ukrainerne har utviklet en liten og raskt voksende forsvarsindustri som produserer droner, blant dem undersjøiske, som har vist seg å være effektive.

Droneangrepene er blitt trappet opp mot russiske områder de siste månedene. Tirsdag traff ukrainske droner den sentrale Tatarstan-regionen, rundt 1100 kilometer fra grensen mellom landene.

Ifølge Ukraina traff angrepet et større oljeraffineri og en fabrikk der eksplosive droner blir montert. Nyhetsbyrået Reuters har analysert bilder fra stedet og konkludert med at informasjonen stemmer.

Russland gjennomførte i forrige uke et stort angrep med 99 droner og raketter mot ukrainske energianlegg over hele landet. 

Natt til fredag hevder det ukrainske luftforsvaret å ha skutt ned 13 droner som ble avfyrt mot regionene Odesa, Zaporizjzja og Dnipropetrovsk, men fem raketter ble ikke skutt ned. Skadeomfanget er uklart.

Zelenskyj lover opprustning

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt torsdag et møte med sine fremste offiserer om produksjonen av angrepsdroner og utstyr til å stanse angripende droner.

– Møtet førte til klare nedskrevne avtaler med produsenter, tydelig finansiering og klare frister for levering, sa han.

Myndighetene vil nå fokusere på «stabil og tiltakende» rakettproduksjon, sa han videre.

Zelenskyj sa også at det etter en vurdering av stillingene ved fronten viser seg at Ukraina har «klart å stabilisere våre stillinger», trass i at de er underlegne Russland i både våpen og personell.

Powered by Labrador CMS