Nyheter

TREFNINGER: Videoklippet, som skal være gitt til det ukrainske nyhetsmediet fra den ukrainske sikkerhetstjenesten, viser det som skal være raketter som skytes mot russiske skip fra ubemannede ukrainske båtdroner.

Angriper russiske skip med rakettskytende båtdroner

Den ukrainske sikkerhetstjenesten hevder de har brukt ubemannede båtdroner utstyrt med rakettkastere til å angripe russiske fartøyer.

Publisert

Den ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU), hevder at de har brukt ubemannede båtdroner bevæpnet med rakettkastere til å angripe russiske skip, skriver The Warzone.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Båtdronene er kjent som Sea Baby uncrewed surface wessel (USV). Angrepet skal ha funnet sted i nærheten av Sevastopol, og det skal være første gang akkurat denne typen Sea baby-droner er brukt mot russiske styrker.

Nettstedet The Ukrainian Pravda (UP), publiserte på mandag en video de har fått tilgang til gjennom SBU, som skal vise dette våpensystemet i bruk for første gang. Med et begrenset bruksområde er det fortsatt usikkert hvor praktisk konseptet er, ifølge The Warzone.

Les også: Russiske missiler skal ha fått «flares»

I et intervju med UP, sier sjefen for den ukrainske sikkerhetstjenesten Vasyl Maliuk at «videoen viser ukrainske SBU-droner som skyter på russiske båter, som kom fra en av de militære havnene på Krym for å senke dronene. I stedet for å trekke seg unna, snudde dronene og skøyt tilbake».

Videoklippet på rundt 15 sekunder skal vise avfyringen av 14 raketter fra ukrainske båtdroner (USV), men viser ingen resultater av trefningen mellom de stridende partene. UP forklarer heller ikke hva som skjedde under trefningen, om russerne ble påført skader eller om de ukrainske dronene overlevde møtet med de russiske båtene.

Les også: USA tester kampdroner til F-35

De ukrainske båtdronene var mest sannsynlige utstyrt med RPV-16 termobariske rakettkastere, sier den pensjonerte kapteinen i den ukrainske marinen, Andrii Ryzhenko, til The Warzone.

Termobariske våpen bruker oksygen fra luften rundt seg til å skape eksplosjoner med svært høy temperatur, og gir eksplosjoner med større kraft og lengre varighet enn andre konvensjonelle eksplosiver.

Ved å gi båtdronene denne kapasiteten, tar man dronene ett steg videre fra å være kamikaze-droner til engangsbruk. Bilder av Sea Baby-droner med det som skal være rakettkastere har blitt sett tidligere, skriver The Warzone.

Powered by Labrador CMS