Nyheter

LASERSTYRT: Gjennom konsollen til en av droneoperatørene ser man den laserstyrte raketten fly mot kamikazedronen.

Skal vise Ukrainas «dronedreper»

Antidronesystemet bruker laserstyrte raketter og skal for første gang være sett i bruk mot russiske kamikazedroner i Ukraina.

Publisert

For første gang viser Ukraina frem sine laserstyrte «dronedrepere», i det som ifølge The Warzone, kan være de første bildene av det amerikanskdonerte antidronesystemet VAMPIRE i kamp i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

VAMPIRE bruker laserstyrte 70 mm raketter for å ødelegge fiendtlige droner. Våpensystemet er kosteffektivt og rakettene har en langt lavere pris, sammenlignet med missilene til de mer avanserte luftvernsystemene Ukraina har i sitt arsenal.  Systemets raketter er i utgangspunktet er laget for luft-til-bakke-mål, men brukes nå som bakke-til-luft-mål.

Våpensystemet kan også brukes mot bakkemål. 

Les også: Ukraina utgjør en svært stor og potensielt viktig «battle lab»

Den ukrainske marinen har nå publisert et videoklipp på sosiale medier, som skal vise VAMPIRE systemet i bruk et sted i Odesa-regionen, der en iranskprodusert Shahed kamikazedrone skytes ned.

Den ukrainske marinen understreker ikke at det er VAMPIRE systemet. Men videoklippet viser operatørens bilde av våpensystemet sin konsoll, der symboler og andre detaljer skal være så godt som identisk med det som er blitt sett av offisiell markedsføring av våpensystemet tidligere, gjennom produsenten L3Harris, skriver The Warzone.

Opptaket viser en Shahed-drone som spores og «skytes med laser», før en rakett avfyres mot dronen. Raketten når sitt mål og en eksplosjon i luften vises tydelig. Ut ifra videoklippet er det vanskelig å bedømme effekten raketten har på dronen gjennom det infrarøde kameraet.

 Likevel kan man høre droneoperatørene gratulere hverandre over en vellykket avskjæring. Det siste klippet ser også ut til å vise en drone som faller ukontrollert mot bakken, noe som kan tyde på at nedskytingen av vellykket, skriver The Warzone.

FULLTREFFER: Skjermdumpen viser øyeblikket raketten fra antidronesystemet VAMPIRE treffer Shahed-dronen i Ukraina.

VAMPIRE består av en rakettkaster med plass til fire raketter av typen laserstyrte Advanced Precision Kill Weapon System 2 (APKWS 2), som er montert på en våpenstasjon, et sensorsystem og et kontrollsystem for avfrying. Denne konfigurasjonen skal passe alle typer kjøretøy som er av passende størrelse. Ukraina har mottatt systemet montert på det amerikanske kjøretøyet Humvee.

Ukraina skal ha mottatt minst 14 av VAMPIRE systemene og skal ha brukt dem operativt siden august i fjor, ifølge Pentagon. 

 

Powered by Labrador CMS