Nyheter

UTVIKLING: Tyskland og Norge skal styrke samarbeidet om våpenproduksjon og utvikling av teknologikompetanse.

Norge utvikler «supermissil» - mulig prislapp på seks milliarder kroner

Missilet utvikles av Kongberg Defence Aerospace og er et samarbeid med regjeringen og Tyskland. Planen er at «supermissilet» skal være klar i 2035. 

Publisert Sist oppdatert

Norges eksportsuksess, Naval Strike Missile, skal få en arvtaker. Prislappen på to milliarder kroner i første utviklingsfase deles mellom Norge og Tyskland, melder Dagens Næringsliv.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Missilet skal utvikles av Kongsberg Defence & Aerospace, i samarbeid med den norske regjeringen og Tyskland. Regjeringen kaller det et «supermissil». Til sammen kan prosjektet koste opp mot 6 milliarder, men det er håp om store gevinster.

Den nye missilet får navnet Super Sonic Strike Missile (3SM) og skal etter planen være klar i 2035, skriver Kongsberg Defence & Aerospace i en pressemelding.

– Vi må starte jobben i dag med å utvikle de våpnene som skal beskytte oss mot morgendagens trusler. Det nye missilet vil styrke Norges forsvarsevne og mulighet til å bekjempe mål på lange avstander og skal etter planen være klart i 2035, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

– Verdensledende

Målet med prosjektet er å sikre at Norge i fremtiden skal ha verdensledende industri for missilproduksjon, slik vi har i dag. I tillegg bidrar industrien til å skape hundrevis av norske arbeidsplasser.

Det er også Kongsberg Defence and Aerospace som har utviklet dagens sjømålsmissil, Naval Strike Missile.

– Utviklingen av norske missiler er en suksesshistorie. Norsk forsvarsindustri med Kongsberg i spissen har unik kompetanse og produserer missiler i verdenstoppen. Prosjektet vil bidra til å videreutvikle den strategisk viktige teknologikompetansen, slik at vi også i framtiden kan utvikle missiler som er attraktive for andre Nato-land og nære allierte, sier Gram.

Brukes av 13 land

Dagens Naval Strike Missile ble levert til det norske forsvaret fra 2011 til 2015, og i dag er missilet valgt av 13 land, blant annet USA. Den nye missilet er planlagt brukt blant annet på norske og tyske marinefartøy.

Regjeringen foreslår å igangsette og fullføre en innledende prosjekteringsfase av prosjektet, før den kommer tilbake til Stortinget med anbefaling om å fortsette utviklingen av den nye missilet.

At samarbeidet skjer nettopp med Tyskland er et ledd i det forsterkede samarbeidet mellom Norge og Tyskland om våpenproduksjon.

Powered by Labrador CMS