Nyheter

DONERT: Dette er den første ambulansebussen som ble donert fra Norge til Ukraina høsten 2023

Norge gir fem militære ambulansebusser til Ukraina

Norge gir fem militære ambulansebusser, medisinsk utstyr og annet materiell til Ukraina. Samlet er donasjonen verdt 50 millioner kroner.

Publisert

Den første ambulansebussen er allerede sendt, mens de fire andre skal sendes innen nyttår. Det dreier seg om Volvo-busser som er bygget om til militære ambulansebusser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Disse militære ambulansebussene vil bidra til å redde liv og er sterkt etterspurt og verdsatt av ukrainske myndigheter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Han påpeker at ukrainske styrker har stort behov for ambulanser til å frakte krigsskadde pasienter fra fronten til sykehus eller ut av landet. Norge deltar fra før i arbeidet med å frakte sårede i et ambulansefly.

Skal kunne operere i krig

Regjeringen opplyser at ambulansene har medisinsk utstyr til blant annet pustehjelp og overvåking av hjerte og blodtrykk. Det er tre intensivbåreplasser og fire vanlige båreplasser i bussen.

Bussenes farge, dekk og muligheter for mørkelegging gjør at de kan operere bedre i krigssoner enn vanlige ambulanser og busser. De er også utstyrt med en militær arbeidsstasjon.

– Denne leveransen er et resultat av godt samarbeid mellom flere aktører. Dette er et viktig og meningsfylt oppdrag for oss, sier direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell.

Trente opp ukrainsk personell

I forbindelse med donasjonen har leger fra Oslo universitetssykehus gjennomført opplæring av ukrainsk militært helsepersonell i bruken av bussene.

Norge har forpliktet seg til å gi Ukraina støtte for 75 milliarder over en femårsperiode. 

I år har vi så langt gitt i overkant av 18 milliarder, viser regjeringens oversikt.

Powered by Labrador CMS