Nyheter

HOPPER I DET: Gram fikk kjenne på badetemperaturene i Oslofjorden onsdag.

Gram «reddet» av SAR Queen

Spesialstyrkene, Sjøforsvaret og Luftforsvaret viste seg frem i Oslofjorden onsdag, med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) som hedersgjest. 

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har spøkt med at jeg burde hatt på smoking under drakten og at det burde vært spilt James Bond-musikk på hangardekket når jeg kom ned.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var både fugl og fisk onsdag morgen. Midt i Oslofjorden hoppet statsråden i vannet, ikledd overlevelsesdrakt. 

Der ble han liggende å duppe en kort stund, før et av Forsvarets nye redningshelikopter SAR Queen kom ham til unnsetning.

Etter en luftetur opp i helikopteret, bar ferden ned på hangardekket om bord på Kystvakten nyeste fartøy, KV Bjørnøya.

– Det å gå over kanten, slippe seg og bare stole på at det går bra. Det føles veldig unaturlig, sier Gram til Forsvarets forum.

Symbolske gudforeldre 

KV Bjørnøya er andre skipet i rekken i den nye Jan Mayen-klassen. Det tredje og foreløpig siste i rekken, KV Hopen, skal etter planen overleveres til Forsvaret i løpet av året.

Den nye fartøysklassen erstatter de mer enn 40 år gamle fartøyene i Nordkapp-klassen, og er blant annet bygget for å operere i polare strøk.

HENGER I STROPPEN: Heldigvis var Forsvarets redningshelikopter SAR Queen klar til å heise opp statsråden. Deretter ble han firt ned på dekk.

Etter planen skal KV Hopen ifølge Gram døpes av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). Det har tilsynelatende en symbolsk verdi.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er nemlig gudmor for KV Jan Mayen, mens fiskeri-og havminister Cecilie Myrseth (Ap) er gudmor for KV Bjørnøya.

De tre ministrenes områder – beredskap, fiskeri og miljø – er også Kystvaktens oppgaver i norske farvann. I 2023 utførte KV Bjørnøya og resten av Kystvaktens flåte totalt 5150 oppdrag. 

Søk og redning, suverenitetshevdelse, fiskerioppsyn og miljøvern var sentralt i mange av oppdragene.

Spesialsoldater øvde

Kun dager før KV Bjørnøya tok imot Gram på hangardekket, hadde mannskapet gjennomført en øvelse utenfor Horten, hvor de øvde på bruk av oljelenser. 

Det var ikke bare Luftforsvaret og SAR Queen som brukte KV Bjørnøyas hangardekk som øvingsarena onsdag. 

«FAST-ROPING»: Spesialsoldater trente på å fire seg hurtig ned fra SAR Queen helikopter.

Også operatører fra Forsvarets spesialstyrker (FS) var innom. 

Flankert av to Bell 412 helikoptre firte spesialsoldatene seg ned på dekk, såkalt «fast-roping». 

Ifølge sjef for FS Joar Eidheim er spesialsoldatene helt avhengige av å få trene med blant annet Luftforsvaret. 

– Man kan ikke ta for gitt at disse to miljøene og kulturene finner hverandre og får det til å virke, forklarer han. 

– En spesialsoldat som prater kan være bare støy for en pilot, hvis de ikke forstår hverandre. 

PÅ DEKK: Forsvarets spesialstyrker er ifølge sjef Joar Eidheim avhengig av et tett samarbeid med andre aktører, som Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

Derfor må de trene og øve mye sammen. 

– Med slike operasjoner har man bare én sjanse. Da må det sitte og det må være høy presisjon.

Ifølge Eidheim er den norske måten å organisere spesialstyrkene på, med et «tett og tillitsfullt» forhold til blant andre Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret, spesielt. Å trene sammen med Kystvakten er også verdifullt, sier han. 

– De seiler hver eneste dag. Når en situasjon oppstår på sjøen er Kystvakten de første vi henvender oss til.

Dansk Sea Hawk viste seg frem 

Forsvarsministeren fikk også en demonstrasjon av Sea Hawk, Norges nye maritime helikoptre.

ÆRESRUNDE: En dansk Sea Hawk, mer eller mindre tilsvarende de kommende norske, tok også turen over KV Bjørnøya.

For anledningen tok et dansk helikopter turen nordover til Oslo. Regjeringen besluttet i mars i fjor å anskaffe seks Sea Hawk fra USA. 

Anskaffelsen har en kostnadsramme på tolv milliarder kroner og de første helikoptrene forventes levert til Forsvaret i 2026. Da vil Kystvakten endelig ha helikopterkapasitet, selv om det er langt på overtid. 

Allerede i 2001 ble det inngått kontrakt om å kjøpe 14 maritime helikoptre av typen NH-90. Disse skulle vært levert innen 2008. I 2022 hadde Forsvaret mottatt 11 av disse, hvorav kun fem var i endelig versjon. 

IKKE I SMOKING: Ifølge Gram selv burde han vært ikledd smoking under overlevelsesdrakten. Det ble imidlertid en variant av Sjøforsvarets arbeidsuniform, såkalt blå US, dog uten jakke. Sjef for Luftforsvaret Rolf Folland til venstre.

Leveransene var altså betydelig forsinket, i den grad at enkelte av systemene som ble bestilt sammen med helikoptrene var gått av produksjon før alle var levert. I 2022 ble kontrakten skrotet. 

Sea Hawk vil bli benyttet på Kystvaktens fartøy og på de nye fregattene som er lovet Marinen i regjeringens nye langtidsplan. Både Sjøforsvaret og Luftforsvaret venter i spenning på NH-90-erstatteren.

– Vi er klare, sier sjef for Luftforsvaret Rolf Folland

– Vi har 19 personer som er i Danmark nå for å lære seg å operere helikoptrene. 

Danskene har brukt Sea Hawk siden 2016. 

Powered by Labrador CMS