Nyheter

GRAVES NED: 43 av 44 MRH90 helikoptre skal graves ned i jorden etter mange ulykker og feil med maskinene.

Australia begraver NH90-helikoptre som Ukraina ville ha

Ukraina ville egentlig kjøpt de ødelagte helikoptrene som skal bli gravet ned i jorda.

Publisert

Den australske hæren har de siste månedene kvittet seg med hele sin flåte av NH90-helikoptre. Helikoptrene ble tatt ut av tjeneste i fjor – 14 år før planlagt – og nå skal de graves ned i bakken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver The War Zone.

Avgjørelsen om å demontere og begrave helikoptrene ble tatt etter flere ulykker med MRH90 Taipan, som er Australias versjon av NH90. Den siste ulykken var i juli 2023, hvor fire Australske flyvere døde i under en øvelse sammen med U. S. Army. Ulykken skjedde i Det store barriererevet, i Australia.

Les mer om styrten her.

– Vi tok avgjørelsen om å umiddelbart sette MRH90-flåten på bakken etter ulykken i Queensland. Da tok vi valget om å fremskynde erstatningen av MRH90, med Black Hawk helikoptre. Vi startet umiddelbart en avhendingsstrategi for MRH90-ene, sa den australske forsvarsindustriministeren Pat Conroy på en pressekonferanse i Canberra den 16. januar.

– Det første steget var å kontakte andre brukere av helikopteret for å se om noen var interessert i å kjøpe skrogene. Det var ingen interesse, sa Conroy.

Reaksjoner

Ifølge Conroy ville altså ingen ha helikoptrene, men ifølge Ukraina har landet bedt om å få kjøpe dem. Generalløytnant Kyrylo Budanov skal ha sendt en forespørsel om å kjøpe det som var igjen av flåten, i desember 2023. Denne forespørselen ble formelt avslått den 16. januar i år. 

Årsaken skal være at Australia da allerede var i gang med avhendingsprosessen og at det da var for sent å kjøpe helikoptrene.

Etter svaret fra Australia er det flere som har delt sine reaksjoner på X (tidligere Twitter). Pensjonert generalmajor Mick Ryan omtaler det som en skandale for den australske regjeringen at skrogene ikke kan selges eller doneres til Ukraina. 

Mye feil

Bare ett av de totalt 44 helikoptrene er blitt solgt, ifølge The Vice. De resterende 43 skal strippes for teknologi, for å så bli gravd ned på et hemmelig sted.

Det er regjeringen som har besluttet å grave ned helikoptrene, etter å ha mistet tre helikoptre på tre år og årevis med tekniske feil. 

Australia er ikke de eneste i verden som vil kvitte seg med skandalehelikoptrene. De er i selskap med både Sverige, Belgia og Norge. Den norske regjeringen besluttet i juni 2022 å heve kontrakten og avslutte innfasingen av NH-90, over 20 år etter at helikopterne ble bestilt. 

Lav pålitelighet, krevende og omfattende vedlikehold og forsinket levering var årsakene til at regjeringen ikke lenger ville ha helikoptret.

Etter planen skal Australias MRH90-helikoptre erstattes av Black Hawk innen desember i år.

Powered by Labrador CMS