Nyheter

ØVELSE: Et Tu-95 sett under en russisk atomøvelse fra 2022.

Flere russiske bombefly registrert utenfor Norge i 2023

Antallet russiske bombefly av typen Tu-95 og Tu-160 økte med seks stykker fra 2022. Ifølge Luftforsvaret ble det i fjor registrert 59 militærfly av alle typer. 

Publisert Sist oppdatert

Oberstløytnant og kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, Eivind Byre sier til The Barents Observer at det ikke har vært noen nedgang i totalidentifikasjoner av strategiske bombefly i Norges interesseområder. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato har gitt Tu-160- og Tu-95-fly kodenavnene Bear og Blackjack. Ni av disse flyene ble identifisert på flygninger nær Norge i 2023 – en økning på seks fly siden 2022. 

Noen få Tu-22M-bombefly er permanent stasjonert ved Olenya flybase sør for Murmansk. Flyplassen har fått mye oppmerksomhet det siste året, etter at Russlands strategiske styrker omplasserte en flåte med Tu-95 og Tu-160-langdistansebombefly i nord. 

Flytiden fra Olenya flybase som ligger sør for Murmansk til maritime grenseområder med Norge, nord for Varangerfjorden, er omtrent 15 minutter.

Nylig uttalte Russlands nordflåte at maritime patruljeflygninger over Nord-Atlanter er en prioritering i det kommende året. 

Disse flygningene utføres av Tu-142-fly. Deres oppaver er rettet mot å spore Nato-ubåter og hole øye med utenlandske krigsskip i russisk farvann.  

Andre russiske militærfly som er av interesse for Norge, kan være de maritime overvåkingsflyene Tu-142, Tu-22M-bombefly og  kontrollflyet Berijev A-50. 

–  I 2023 var det totalt 32 «scrambles» der vi identifiserte 59 russiske militærfly. Det dreier seg om strategiske bombefly, etterretningsfly, jagerfly, tankfly og maritime patruljefly, forteller Byre. 

Han ønsker ikke å uttale seg offentlig om hvilke flyplasser de russiske flyene tar av fra når de flyr oppdrag utenfor Norges interesseområder. 

Powered by Labrador CMS