Nyheter

AVDUKET: X-59 under visningen fredag.

Viste frem stillegående overlydsfly

X-59 er et samarbeid mellom NASA og Lockheed Martins legendariske Skunk Works.

Fredag avduket NASA og Lockheed Martin Skunk Works sitt nyeste fartsmonster. Flyet X-59 skal kunne bevege seg raskere enn lyden, men samtidig stillere enn tidligere supersoniske fly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Målet er å unngå smellet (det såkalte «supesonic boom» – «supersonisk smell») som oppstår når man beveger seg raskere enn lyden. I mange land er det ikke lov å fly raskere enn lyden over land, fordi det skaper for mye støy.

– Dette er en milepæl, takket være hardt arbeid og oppfinnsomhet hos NASA og alle som jobber med X-59. I løpet av noen få år har vi gjort et ambisiøst konsept virkelig. X-59 vil endre måten vi reiser på, sier NASAs Pam Melroy i en pressemelding.

X-59 er et forskningsfly som skal brukes til utvikling, og ikke en prototype av et fly beregnet på kommersiell produksjon. Ifølge pressemeldingen skal flyet ha sin første tur i luften i løpet av 2024.

Etter at NASA har gjennomført testflyvninger, skal X-59 ifølge pressemeldignen fly over et utvalg amerikanske byer, for å få tilbakemeldinger om lydnivået.

– NASA vil dele dataene og teknologien vi genererer fra dette eksperimentet med myndigheter og industrien. Ved å demonstrere at det er mulig å fly supersonisk stille over land, åpner vi nye markeder for amerikanske selskaper og gagner reisende verden rundt, sier Bob Pearce ved NASAs hovedkvarter i Washington i pressemedlingen.

X-59 er 30 meter langt og har et vingespenn på ni meter. Nesen på flyet er nesten ti meter lang. Tanken er at den skal bryte opp sjokkbølgene som skaper det supersoniske smellet.

STILLE: Målet er å kunne fly over land uten å forstyrre folk.

Ifølge The Warzone skal X-59 nå hastigheter på mach 1,4 – eller 1500 kilometer i timen.

Skunk Works er en avdeling hos Lockheed Martin som utvikler ny teknologi og eksperimenterer med nye farkoster. Avdelingen har utviklet flere banebrytende fly, blant annet spionflyet U-2.

Powered by Labrador CMS