Nyheter

SJEFER: I juni 2019 gratulerte daværende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen viseadmiral Elisabeth Natvig, viseadmiral Louise Dedichen og daværende generalmajor Eirik Kristoffersen med nye jobber som henholdsvis sjef for Forsvarsstaben, sjef for militærmisjonen i Brussel og sjef for Hæren. De tre sitter i dag på toppstillinger i Forsvaret.

Generaler, ambassadører og stortingsrepresentanter: Dette tjener de

De ti øverste offiserene i Norge tjener i snitt en kvart million mer enn ambassadører, går det frem fra Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke etterlyste Tybring-Gjedde (FrP) svar på hvor mye embetsmenn og offiserer i Forsvaret hever i lønn, samt hvilke godtgjørelser de har.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han stilte også spørsmål om lønn og kompensasjoner til Utenriksdepartementet.

Overfor Forsvarets forum presiserte Tybring-Gjedde at han ikke hadde til hensikt å henge ut tilsatte i Forsvaret

– Bakgrunnen for dette spørsmålet er alt fokus som har vært knyttet til stortingsrepresentantenes godtgjørelse, skrev Tybring-Gjedde i en e-post til Forsvarets forum.

Ifølge Stortingets nettsider er årlig fast godtgjørelse for stortingsrepresentantene fra 1. mai 2019 987.997 kroner per år. Stortingspresidenten og statsministeren har tilsvarende godtgjørelse, som fra 1. mai 2019 var 1.735.682 per år. Disse var senest til behandling i Stortinget 20. januar.

Nå foreligger svaret fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen og utenriksminister Anniken Huitfeldt om lønningene i embetsverket.

1,3 millioner til forsvarstoppene

I sitt svar opplyser forsvarsminister Odd Roger Enoksen at gjennomsnittslønnen for ledende embetsmenn i Forsvarsdepartementet, det vil si avdelingsdirektører og høyere, er 1.040.995 kroner. Noen har dessuten et individuelt fastsatt lederlønnstillegg.

Ekspedisjonssjefene og høyere stillinger har gjennomsnittslønn på 1.479.832 kroner.

På militær side er lønningene for ledende offiserer i snitt 894.064 kroner, med lederlønnstillegg som fastsettes basert på stillingens innhold og omfang.

De ti stillingene i Forsvaret på nivå OF 7 til OF 9, altså generalmajor og kontreadmiral til general og admiral, har inntekt på i snitt 1.343.569 kroner.

Enoksen legger til at personell som er tilsatt i ledende stilling i Forsvarsdepartementet og Forsvaret er unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og har ikke overtidsbetaling.

Alle ansatte i Forsvaret er omfattet av Kompensasjonsavtalen, om merutgiftsdekning og ulempe- og risikokompensasjon. Den innebærer for eksempel insentiver knyttet til flytting og pendling.

1 million til ambassadørene

Huitfeldt har svart om lønningene i Utenriksdepartementet. Hun oppgir at underdirektører i gjennomsnitt har lønn på 773.302 kroner, mens avdelingsdirektører har 936.912 i snitt.

Tolv toppledere, deriblant departementsråd og ekspedisjonssjefer, lønnes i henhold til statens lederlønnsystem. De har i snitt 1.393.583 kroner i lønn.

Ambassadørene tjener i snitt 1.086.822 kroner. Huitfeldt legger til at det eksisterer en særskilt tariffavtale for utsendt personell, deriblant ambassadører. Formålet med den er å kompensere for tjenesterelaterte merutgifter og ulemper forbundet med utenlandstjenesten.

Tybring-Gjedde stilte dessuten spørsmål om det var mulig for yrkesgruppene å leie ut egen bolig under tjenestegjøring i utlandet. Til det svarer Enoksen at det ikke er noe i veien for at den enkelte ansatte velger å leie ut privat bolig i Norge under utenlandsoppholdet, og at eventuelle skattemessige konsekvenser er et forhold mellom den enkelte og skattemyndighetene.

Huitfeldt svarer at alle ansatte disponerer sin private bolig etter eget valg.

Powered by Labrador CMS