Nyheter

SVAR: Christian Tybring-Gjedde ønsker svar fra utenriksministeren og forsvarsministeren om lønn og godtgjørelser i offentlig sektor.
SVAR: Christian Tybring-Gjedde ønsker svar fra utenriksministeren og forsvarsministeren om lønn og godtgjørelser i offentlig sektor.

Tybring-Gjedde: – Ønsker ikke henge ut embetsfolk eller offiserer

Stortingsrepresentanten sier han bare ønsker nødvendig informasjon

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka skrev Forsvarets forum at Christian Tybring-Gjedde (FrP) etterlyste svar om blant annet hvor mye offiserer tjener. Spørsmålet har skapt et voldsomt engasjement og flere har kommentert at stortingsrepresentanten bare kan ta en titt i lønnstabellen for å finne svaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Overfor Forsvarets forum uttaler Tybring-Gjedde at han ikke hadde til hensikt å henge ut tilsatte i Forsvaret.

– Bakgrunnen for dette spørsmålet er alt fokus som har vært knyttet til stortingsrepresentantenes godtgjørelse, skriver Tybring-Gjedde i en e-post til Forsvarets forum.

Han viser blant annet til mulighet for gratis parkering, kaffe, kantinemat til innkjøpspris med mer, og Tybring-Gjedde skriver at han ønsker å vite om det gjelder andre enn representanter på Stortinget.

Stortingsrepresentanten tar imidlertid ikke stilling til om lønnen blant forsvarsansatte er for høy.

– Jeg har ingen formening om hvilket nivå som er naturlig for oss eller andre, men det er uansett interessant å vite hvordan ulike grupper i offentlig sektor mottar i lønn og andre ytelser, skriver Tybring-Gjedde som etterlyser det han omtaler som «nødvendig informasjon».

Har spurt utenriksministeren

Skriftlige spørsmål, slik Tybring-Gjedde har sendt, er en kort spørsmålsform, og er ikke gjenstand for debatt i Stortinget. Statsråden som spørsmålet er rettet til, skal gi et skriftlig svar innen seks hverdager til stortingsrepresentanten som har stilt spørsmålet.

FrP-politikeren som tidligere har vært ansatt i Forsvardepartementet, har også stilt et lignende spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt, om lønn og øvrige tilleggsgoder ambassadører og øvrig embedsverk får.

Må gi et godt bilde

Leder i Befalets fellesorganisasjon Jens B. Jahren mener det er bra at Tybring-Gjedde ikke er så opptatt av lønnen til forsvarsansatte.

– Ut fra presiseringene gitt fra Tybring Gjedde så forstår jeg det slik at han ikke er opptatt av et inntektsnivå, men heller hvordan ulike forhold er regulert sett i sammenheng med andre grupper og politikere på Stortinget. Det er en god presisering, skriver Jahren.

Les også kronikken: En smakebit av millionen - og ikke bare for de få

Jahren mener det er viktig å gi et helhetlig bilde av hva som påvirker den enkeltes inntekt i Forsvaret.

– Det som er lønn i staten er åpent tilgjengelig gjennom tariffavtaler og ulike kompensasjonsavtaler som inngås mellom partene:

– Det å oversende slike fakta uten at det følges av med en forklaringer er krevende. Mange i Forsvaret har et inntektsnivå som ligger over det som er ordinær lønn grunnet mye aktivitet som ofte foregår på døgnbasis. For oss er det viktig at dette kommer fram når dette skal legges fram, skriver Jahren.

Powered by Labrador CMS