Meninger
Alle er like, men noen er likere enn andre
De forskjellene Forsvaret nå forsterker, kan undergrave lagfølelsen, svekke motivasjonen og skape grobunn for konflikt og misnøye.
BARDUFOSS: Illustrasjonsfoto fra pakningsløp utenfor Istindportalen i Bardufoss.
Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
Like før mange av oss som jobber i Forsvaret kunne slukke lyset og ta en velfortjent ferie, kom en nyhet som sannsynligvis får sommerens grillmat til å smake ekstra godt.
Det ble innført et nytt tiltak for å gjøre tjeneste i nord mer attraktivt.
Partene, med unntak av NTL Forsvar og Parat Forsvar, ble enige om et områdetillegg som gir de som jobber ved de mindre attraktive tjenestestedene i Troms og Finnmark et tillegg på mellom 15.000 og 33.000 kroner ekstra på årslønna. Men bare dersom du går i uniform.
«Militær har mer verdi enn sivil»
I juni i fjor skrev jeg om det jeg mener er forskjellsbehandling av personellkategoriene i Forsvaret, noe jeg fulgte opp i desember samme år hvor jeg påpekte lønnsforskjeller blant militære og sivile kokker i Hæren.
Nå har altså Forsvaret gått mot egne lovord om likeverd, og innført et tiltak som øker forskjellene.
At det er rekrutteringsutfordringer til Nord-Norge er ingen hemmelighet, og tiltaket er helt i tråd med anbefalingene til lønns- og insentivprosjektet. Men alle tiltak kan ha både positive og negative effekter, og jeg lurer på om de potensielle negative effektene av dette tiltaket er vurdert.
Eller er tanken at vi sivile, som ofte har etablert oss i nærheten av arbeidsstedet, ikke er like truende til å søke grønnere beite?
Problematiske spørsmål
Dette nye tiltaket reiser noen problemstillinger som jeg håper Forsvaret har tenkt på før de valgte å ekskludere en betydelig andel av sine medarbeidere. Som hvordan vil dette påvirke rekrutteringsutfordringene på sivil side i Nord-Norge?
Mens mange av oss siklet over pinnekjøtt, ribbe og marsipan i jula, måtte soldatene ved Garnisonen i Sør-Varanger spise middag av pappfat med mindre de tok oppvasken selv. Årsaken til dette tiltaket var at kun 17 av 24 stillinger i messa på Høybuktmoen var besatt.
Nå som eventuelle militære kokker får opp mot 33.000 mer i lønn enn sine sivile motparter, i tillegg til den allerede høyere lønnsrammen, hvordan vil det påvirke rekrutteringen til et av de viktigste velferdstiltakene i mange leire?
En rekrutteringsstrategi som utelukker sivile arbeidstakere vil ikke bare kunne påvirke kjøkkenet. Også på mange sykestuer, skyte- og øvingsfelt, idretts- og velferdskontor, verksteder og i ulike staber jobber sivile og militære «skulder til skulder».
De forskjellene Forsvaret nå forsterker, kan undergrave lagfølelsen, svekke motivasjonen og det kan skape grobunn for konflikt og misnøye, særlig i de tilfeller hvor jobben som gjøres er lik, eller der oppdragsløsning krever samarbeid mellom personellkategoriene.
Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør
Selv om jeg tar den «sivile» siden i denne debatten, er jeg klar over at den lønnsmessige forskjellsbehandlingen i Forsvaret også går andre veien, der sivilt ansatte sitter igjen med mer for samme jobb. Men «two wrongs don’t make a right», som det heter på nynorsk.
Det overrasker meg at Forsvaret velger å ekskludere sivile arbeidstakere i dette tiltaket. Ikke bare fordi det kan gi svært negative konsekvenser, men også fordi Forsvaret allerede har erfaring med at skjevheter fører til misnøye.
Ironisk nok argumenterte Forsvarsdepartementet med «lik lønn for likt arbeid», da de i 2015 ønsket å fjerne verkstedoverenskomsten. Det prinsippet virker ikke å gjelde når de sivile organisasjonene argumenterte for at dette rekruttere og beholde-tillegget også skulle inkludere sivile.
Personell og kompetanse er trukket fram av «alle» som en av nøkkelfaktorene for å oppnå målene i langtidsplanen. Men er det egentlig militært personell som anses som nøkkelfaktoren, er sivile fortsatt et stykke ned på verdistigen?
Ifølge Forsvaret kommer det mer informasjon om områdetillegget til de ansatte i august. Jeg er spent på å se om Forsvarsstaben velger å inkludere en begrunnelse for hvorfor arbeidsgiver valgte å bruke styringsretten for å ekskludere sivilt ansatte fra dette tiltaket.