Nyheter:

Soldater fra USMC og Hans Majestet Kongens Garde slår av en prat under øvelse Trident Juncture i 2018.
Soldater fra USMC og Hans Majestet Kongens Garde slår av en prat under øvelse Trident Juncture i 2018.

Fra 650 til rundt 20 US Marines i Norge mellom øvelser

De siste årene har det vært inntil 700 soldater fra Det amerikanske marinekorpset i Norge på rotasjon. Nå skal bare et stabselement være igjen mellom øvelsene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De vil fortsatt trene og øve i Norge, men det blir en utvikling i måten det organiseres på, sier pressetalsperson Frank Sølvsberg i Forsvaret til Forsvarets forum.

Utviklingen er at det vil være soldater fra Det amerikanske marinekorpset (US Marine Corps) i Norge i tilknytning til øvelser, men at de drar igjen etterpå.

– Når de ikke øver er det en stab i Norge av begrenset antall. Det dreier seg om ledelse og planleggere. Det vil være i underkant av 20 personer, sier Sølvsberg, og påpeker at det er basert på den informasjonen de har på nåværende tidspunkt.

De som blir her mellom øvelsene skal planlegge og tilrettelegge for amerikanernes øving, og koordinerer med sine norske kolleger.

Marinekorpset vil trene og øve i Norge sammen med Forsvaret når Forsvaret øver, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Siden januar 2017 har det vært 330 marines på rotasjon på Værnes, i 2018 be denne utvidet til inntil 700 amerikanske soldater i Norge på seks måneders rotasjon. Forsvarets forum får opplyst at det i snitt har vært 650 US Marines på trening i Norge. De har trent med utgangspunkt fra Setermoen i Indre Troms og Værnes i Trøndelag. Det vil fortsette som planlagt ut oktober. Deretter planlegger amerikanerne med å ha 400 marineinfanterister på øvelse i Norge senhøsten 2020.

Forsvaret holder flere øvelser i Nord-Norge på høsten, deriblant øvelse Rein, som foregår i uke 48.

– For Hæren gir dette fortsatt god samtrening, og vil i perioder innebære trening og øving med større amerikanske avdelinger enn i dag. Det gir økt kompleksitet og treningsutbytte for norske og amerikanske styrker, sier sjef Hæren, generalmajor Lars Lervik, i pressemeldingen.

Forsvaret opplyser at det i begynnelsen av 2021 vil være omtrent 1000 soldater fra marinekorpset på vintertrening og øvelse i Norge.

US Marine Corps opprettholder forhåndslagrene de har i Norge, går det fram av pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS