Nyheter

GOD KJEMI: Tysklands påtroppende forsvarssjef Carsten Breuer (t.v.) fotografert sammen med forbundskansler Olaf Scholz under et besøk til det operative hovedkvarteret til det tyske forsvaret i slutten av februar i år. Breuer er kjent som en av kanslerens mest betrodde menn.

«Korona-general» blir Tysklands nye forsvarssjef

Etter å ha kommet med omstridte uttalelser om krigen i Ukraina i fjor, ble den tyske forsvarssjefen Eberhard Zorn (63) denne uken førtidspensjonert. Landets nye forsvarssjef Carsten Breuer (59) skal være en av forbundskansler Olaf Scholz sine mest betrodde menn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius har denne uken utnevnt generalløytnant Carsten Breuer til landets nye forsvarssjef, melder det tyske forsvarsdepartementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

59-åringen Breuer skal erstatte general Eberhard Zorn (63), som fikk kritisk skyts rettet mot seg for en omstridt analyse han kom med i fjor høst rundt russiske og ukrainske militære kapabiliteter:

I september 2022 ga Zorn et intervju til magasinet Focus, hvor han uttalte at Ukraina ikke ville være i stand til å motstå angrep fra de russiske styrkene. Han hevdet at Ukraina satte i gang motangrep som kunne gjøre dem i stand til å vinne tilbake enkelte områder av frontlinjen, men ikke presse russerne tilbake over en bred front.

Ben Hodges, som tidligere hadde kommandoen over de amerikanske hærstyrkene i Europa, var blant kritikerne som gikk hardt ut mot Zorn sin «oppsiktsvekkende svake analyse av russiske kapabiliteter».

Ønsker fornyelse

Zorn ble utnevnt som forsvarssjef i april 2018 av tidligere forsvarsminister Ursula von der Leyen. Sammen med hennes etterfølger Annegret Kramp-Karrenbauer utarbeidet han en vidtrekkende reform av Tysklands militære i 2021, som aldri ble gjennomført.

En rekke tyske medier melder at Zorn torsdag ble førtidspensjonert. Dette til tross for at forholdet mellom Zorn og Pistorius er blitt ansett som godt, men ministeren ønsker tilsynelatende å sende et tegn på fornyelse til landets militære.

Utskiftingen av den tyske forsvarssjefen kommer bare et par måneder etter at tidligere forsvarsminister Christine Lambrecht ble tvunget til å trekke seg, og ble erstattet av Pistorius. Også departementsråd Margaretha Sudhof i forsvarsdepartementet blir byttet ut med Pistorius nære fortrolige Nils Helmer.

Ledet krisestab

Carsten Breuer ble allment kjent i Tyskland etter at han ledet landets krisestab under koronapandemien fra november 2021 til 2022. Ifølge storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung utmerket han seg som en dyktig koordinator for det tyske forsvarets koronainnsats.

NY FORSVARSSJEF: Generalløytnant Carsten Breuer blir øverste sjef for Bundeswehr - det tyske forsvaret.

Etter forbundsdagsvalget ble han forfremmet av forbundskansler Olaf Scholz til sjef for krisestaben på kanslerens kontor, og har siden gått for å være en av kanslerens mest betrodde menn og førstevalg, ifølge Die Welt.

Breuer har den siste tiden ledet landets nye «Territoriale Führungskommando», som kan sies å være nært tilsvarende Forsvarets operative hovedkvarter. Dette er den operative ledelsen av de militære styrkene på tysk territorium, herunder hæren, luftvåpenet, marinen, sanitet og cyber. Hovedkvarteret har ansvar for militært forsvar av tysk territorium, men også bistand i forbindelse med katastrofer, hybride trusler, sivil-militært samarbeid og koordinasjonen av allierte styrker i Tyskland eller overføring av allierte styrker via Tyskland.

Startet karrieren med luftvern

Breuer kom inn i det tyske forsvaret i 1984. Etter offisersutdanningen ved hærens luftvernskole i Rendsburg, studerte han ved militærakademiet i Hamburg. Deretter fulgte tjeneste i internasjonale operasjoner i Kosovo og Afghanistan. Han har også bekledd forskjellige stillinger i forsvarsdepartementet, deriblant sjef for avdelingen for militærpolitiske grunnlag og bilaterale forbindelser, såvel som prosjektleder for hviteboken for sikkerhetspolitikk og fremtiden til det tyske forsvaret.

Han var også sjef for deployering/militær etterretning/treningsavdeling ved hærkommandoen frem til 2016.

Powered by Labrador CMS