Nyheter

Det svenske forsvaret har gjennomført en undersøkelse på de vernepliktige for utdanningsåret 2021-2022. Bildet er tatt under militær femkamp på Gotland i slutten av juni 2022.

Vernepliktsundersøkelse i Sverige: – Vi er på riktig vei

Det svenske forsvaret har gjennomført en undersøkelse blant 4000 vernepliktige. Én av fire svarer at de har blitt krenket i løpet av utdanningsåret 2021-2022, men de er fornøyd med det svenske forsvarets håndteringen av varslene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en undersøkelse utført av Sifo-Kantar, oppga 82 prosent av de 4000 svenske vernepliktige som svarte på undersøkelsen at de vil anbefale vernepliktsutdanningen i det svenske forsvaret. Og en helhetsvurdering av utdanningen får en samlet vurdering på 3,8 av 5.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den samme undersøkelsen viser i midlertid at omtrent én av fire (24 prosent) har opplevd å blitt krenket i løpet av året. Det er en nedgang med fire prosent fra året før.

– Selv om det ikke er noen stor nedgang viser det at vi er på riktig vei. Men jeg vil understreke at det ikke er akseptabelt at én av fire har opplevd å bli krenket, og vi vil naturligvis fortsette å jobbe med å løse dette gjennom aktivt lederskap på alle nivåer, sier oberstløytnant Jacob Michaëlsson, sjef for rekruttseksjonen ved Försvarsmaktens personalavdeling, i en pressemelding på forsvarsmakten.se.

I desember 2021 ble 500 vernepliktige ved et av Sveriges største regimenter sendt hjem etter at flere av dem hadde blitt krenket av befal og andre vernepliktige. Dette var ikke første gang det hadde blitt varslet om ukultur i avdelingen.

Da sa sjef for Ledningsregementet, Johan Axelsson, til SVT at vernepliktige kan bli utsatt for «destruktivt lederskap». Men at det mest alvorlige er taushetskulturen som har utviklet seg.

– De individuelle krenkelsene eller uønskede atferdene er av individuell karakter på individnivå. Men det som er strukturelt er taushetskulturen som beskytter denne atferden. Det er den vi vil få has på, sa Axelsson til SVT.

Les mer om saken her!

Samtidig kommer det fram i undersøkelsen at 72 prosent er fornøyd med hvordan det svenske forsvaret har håndtert varslene og befalet får karakter 3,9 av 5 på ledelse.

Andre elementer som ble undersøkt i den samme undersøkelsen, var skader de vernepliktige hadde fått som følge av tjenesten, der drøyt halvparten (52 prosent) svaret at de har blitt skadet i løpet av året.

Og det ble undersøkt hvorvidt de vernepliktige kunne tenke seg å fortsette i rett etter utdanningen, hvor 50 prosent svarte at dette var noe de kunne tenke seg. Og for de som ikke kunne tenke seg å fortsette, ble det også spurt om de kunne tenke seg å returnere «en gang i fremtiden». Da svarte 52 prosent at det var noe de kunne tenke seg, i motsetning til 45 prosent fra året før.

Powered by Labrador CMS