Nyheter

SEREMONI: Presidenten talt under avdukingen av ubåten på verftet i Kaohsiung.

Taiwan viste frem sin første hjemmelagde ubåt

Fartøyet er 70 meter lang, veier 2500 tonn og skal erstatte Taiwans aldrende ubåt-flåte.

Publisert Sist oppdatert

President Tsai Ing-wen var tilstede og kastet glans da Taiwans første hjemmelagde ubåt ble avduket 28. september. Den diesel-eletriske angrepsubåten har fått navnet Hai Kun, etter en kinesisk eventyrskapning som lever i havet og kan skifte form.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Denne dagen vil bli husket for alltid, sa president Tsai under seremonien.

Ingen offisielle mål på fartøyet er oppgitt, men Defense News skriver at ubåten ifølge taiwanske medier er 70 meter lang og veier 2500 tonn.

Hai Kung ble ifølge Naval News påbegynt 24. november 2020, og forventes å bli satt i tjeneste i 2026. Først skal ubåten gjennom en serie tester.

Taiwan har fire operative ubåter. To av dem ble ble produsert i Nederland på 1980-tallet, og er av Hai Lung-klassen.  To ubåter av Hai Shih-klassen er ombygde amerikanske fartøy fra 2. verdenskrig.

BBC skriver at Taiwan planlegger å ha 10 operative ubåter.

Taiwan

Offisielt navn: Republikken Kina

Innbyggere: 23.9 millioner

Areal: 36 179 kvadratkilometer

Hovedstad: Taipei

Offisielt språk: Kinesisk (mandarin)

Den kinesiske borgerkrigen mellom Chiang Kai-sheks nasjonalistparti (KMT) og Mao Zedongs kommunistparti endte med at nasjonalistene ble drevet til Taiwan i 1949.

Taiwan har aldri erklært seg som en selvstendig stat. Frem til 1971 representerte Taiwan Kina i FN, før plassen ble overtatt av Folkerepublikken Kina. USA skiftet fra å anerkjenne Taiwan til Folkerepublikken i 1979.

Fra 1949 til 1988 var det unntakstilstand i Taiwan, en periode som blir kalt Den hvite terroren. Forbudet mot opposisjonspartier ble opphevet i 1989.

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS