Nyheter

NY SIKKERHETSAVTALE: Storbritannias statsminister Boris Johnson og Sveriges statsminister Magdalena Andersson skal styrke samarbeidet om forsvar og har inngått en sikkerhetsavtale.
NY SIKKERHETSAVTALE: Storbritannias statsminister Boris Johnson og Sveriges statsminister Magdalena Andersson skal styrke samarbeidet om forsvar og har inngått en sikkerhetsavtale.

Sverige og Storbritannia enige om ny sikkerhetsavtale

Storbritannia og Sveriges statsministere er enige om en gjensidig sikkerhetsavtale. Den britiske regjeringen varsler en tilsvarende avtale med Finland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dag tar vi et nytt steg for å styrke samarbeidet om forsvar, sa Andersson på en pressekonferanse med Johnson onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Finlands forsvarskomité anbefaler Nato-medlemskap

Dersom et av landene blir angrepet, vil det andre stille opp – også militært, sa statsministeren om den gjensidige sikkerhets- og forsvarsavtalen.

– Dersom Sverige angripes, vil Storbritannia stille opp med det Sverige ber om. Det går også andre veien, sa Boris Johnson.

Møtet mellom de to statsministerne fant sted på herregården Harpsund utenfor Stockholm der de to diskuterte den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

– Vil trygge Sverige

Sverige vurderer, i likhet med Finland, medlemskap i Nato som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

– Fører denne avtalen til at vi er tryggere? Ja, er svaret på det. Den er viktig uavhengig av avgjørelsen vi tar, sa Andersson og refererte til Nato-spørsmålet.

Russland har advart om økt militær tilstedeværelse i områdene rundt Finland og Sverige dersom de to blir Nato-medlemmer. Dette minnet den svenske statsministeren om under pressekonferansen.

Finland-avtale

Den britiske regjering varsler en tilsvarende avtale med Finland, dit Johnson reiser til etter Sverige-besøket.

– Dette er gjensidige garantier i møte med tradisjonelle, hybride og cybertrusler, skriver de i en pressemelding.

Det ventes at statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö kunngjør sine Nato-standpunkt på torsdag.

Forsvarskomiteen i den finske nasjonalforsamlingen har anbefalt Nato-medlemskap som det beste alternativet for Finlands sikkerhet.

Powered by Labrador CMS