Nyheter:

AVTALE: Utenriksminister Antony Blinken kunngjorde forlengingen av Ny start-avtalen onsdag.
AVTALE: Utenriksminister Antony Blinken kunngjorde forlengingen av Ny start-avtalen onsdag.

USA forlenger Ny start-avtalen med Russland

USA har forlenget Ny start-avtalen med Russland, opplyser utenriksminister Antony Blinken. Avtalen utvides med fem år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avtalen som regulerer landenes atomvåpenarsenal, ville ha utløpt fredag denne uken, men ble altså forlenget i siste liten.

– Presidenten lover å sikre det amerikanske folket mot kjernefysiske trusler ved å gjenopprette amerikansk lederskap innen rustningskontroll og ikke-spredning. I dag har vi tatt det første skrittet for å holde det løftet, sier Blinken om forlengelsen.

President Vladimir Putin signerte fredag et vedtak fra den russiske nasjonalforsamlingen om forlengelse av avtalen.

President Donald Trump forsøkte mot slutten av sin periode å få Russland med på en kortere forlenging av avtalen, men dette strandet fordi han også insisterte på at også Kina måtte slutte seg til.

Nato positive

Nato sier i en uttalelse at alliansen ønsker den nye enigheten velkommen. Avtalen er den siste store nedrustningsavtalen mellom USA og Russland.

– De allierte mener avtalen bidrar til internasjonal stabilitet og uttrykker igjen sin støtte til fortsatt implementering og dialog for å bedre den strategiske stabiliteten, heter det i en uttalelse.

Avtalen fra 2010 begynte å løpe året etter og begrenser antall atomstridshoder til 1.550 for hvert av landene.

En forlengelse av avtalen ble ansett for å være en gyllen anledning til tilnærming mellom USA og Russland, som har fått et stadig mer anstrengt forhold de siste årene.

Avtaler mellom supermakter

I tillegg til de internasjonale avtalene om prøvesprengingsforbud og ikke-spredning av atomvåpen, har det vært en rekke avtaler mellom de viktige atommaktene: USA og Sovjetunionen og sistnevntes etterfølger Russland.

Salt-avtalene på 1970-tallet skulle begrense antall atomstridshoder. Avtalen ble fulgt av den første Start-avtalen, som ble forhandlet fram på 1980-tallet og ble signert i 1991. Avtalen løp fram til desember 2009 og ble deretter erstattet av Ny Start.

INF-avtalen, en separat avtale om mellomdistansemissiler med atomstridshoder, ble også forhandlet fram på 1980-tallet. Den utløp i august 2019 etter at USA satte avtalen i bero 1. februar samme år. Russland gjorde det samme dagen etter.

Open Skies

Tidligere på dagen ble det også kjent at Russland igjen vurderer å slutte seg til avtalen «Open Skies»

Russland varslet i januar at landet ville trekke seg fra avtalen som USA forlot i fjor.

Etter samtaler med Sveriges utenriksminister Ann Linde, som er nåværende leder av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag at Russland kan endre mening.

– Dersom USA for fullt følger avtalen, står Russland klare til å konstruktivt revurdere den nye situasjonen, sa Lavrov tirsdag.

Han understreket at Russland foreløpig kun har varslet at de ville trekke seg, og at landet ikke har gått i gang med de byråkratiske prosedyrene rundt dette.

Powered by Labrador CMS