Nyheter

Hallen Gostinij Dvor i Moskva er fylt til Putins tale.

Putin: – Vi er i en vanskelig tid

– Det vi gjør nå vil definere vårt folk og vårt land i tiden fremover, sa Russlands president i sin tale om rikets tilstand tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Talen blir holdt foran landets folkevalgte og militære ledere i Moskva og ble sendt på TV.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Talen blir holdt i konferansesenteret Gostinij Dvor, like ved Den røde plass i sentrum av den russiske hovedstaden. Der er landets folkevalgte, militære ledere og flere andre samfunnstopper til stede, blant annet den russisk-ortodokse kirkens overhode, patriark Kirill, som er en nær støttespiller for presidenten.

Forsvarer invasjonen

Vladimir Putin gir igjen Vesten skylden for Ukraina i sin tale om rikets tilstand. Han snakker også om moralsk forfall og behovet for å beskytte sitt eget folk.

– Vesten sier de vil påføre oss et strategisk nederlag, men hva betyr det for oss? Vår forståelse er at de vil gjøre en lokal konflikt global, og vi vil reagere deretter, sier Putin, i sin tale til landets folkevalgte og militære ledere i Moskva.

Han gjentar også at det er Vesten som har skylden for krigen

– Vi tok en stor avgjørelse for ett år siden for å ivareta sikkerheten, sier den russiske presidenten og forsvarer invasjonen i Ukraina. Han hevder Russland gjorde alt for å «løse Donbas-problemet på fredelig vis».

– Men Vesten forberedte et annet scenario. Ukraina var i samtaler med Vesten om våpenleveranser før militæroperasjonen, sier Putin.

Han gjentok tidligere påstander om at Nato etablerte baser og biologiske laboratorier ved Russlands grense og hevder vestlige ledere diskuterte å sende atomvåpen til Ukraina.

– De startet en krig, og vi brukte makt for å stanse den, sier Putin. Dette er første gang han omtaler konflikten som en krig og ikke bruker den russiske beskrivelsen «militær spesialoperasjon».

– Vesten forberedte Ukraina på krig

Nok en gang legger Russlands president Vladimir Putin ansvaret for Russlands invasjon av Ukraina på Vesten.

Han kaller også krigen i Ukraina en krig, en endring fra tidligere der det offisielt har vært kalt en spesiell militæroperasjon i Russland.

Putin hevder i sin tale til nasjonen tirsdag at Nato diskuterte å sende atomvåpen til Ukraina før 24. februar 2022. Han sier også at Vesten hadde sendt tunge våpen, fly og annet forsvarsmateriell til Ukraina.

– Vi hadde ingen tvil om at innen februar 2022 var alt forberedt på en straffende handling i Donbas.

«Steg for steg»

I talen til nasjonen sier Vladimir Putin de vil fortsette offensiven i Ukraina og at avgjørelser vil tas «steg for steg».

– Vi bestemmer oppgavene for den militære spesialoperasjonen steg for steg, sier Putin i sin tale til Russlands folkevalgte og militære ledere i Moskva tirsdag.

I tillegg hevder han at Russland hadde fredelige planer for Donbas i Ukraina, men at disse ble ødelagt av Vesten.

Dette er Putins 18. tale om rikets tilstand. I fjor ble det ikke holdt noen slik tale, på grunn av «dynamikken i hendelsene» i det som skulle vise seg å bli oppkjøringen til invasjonen i Ukraina. Fredag er det ett år siden store russiske styrker angrep nabolandet.

Hevder nye våpensystemer er på vei

Russland skal fortsette å innføre ny teknologi og nye våpensystemer for å styrke hæren, hevder president Vladimir Putin.

I sin tale om nasjonens sikkerhet tirsdag påstår Putin til og med at en del av utstyret som kommer vil være bedre enn tilsvarende vestlige våpen.

– Vi har en lang tradisjon med våpenproduksjon og at man gjør alt for seier, sier han.

Russland har en sterk forsvarsindustri, men mange spesialister har forlatt landet siden invasjonen 24. februar, særlig innen IT.

Planer om «reformer» i okkuperte områder

Med planer om en ny motorvei til Krim tegnet presidenten et bilde av hva landet vil gjøre med okkuperte områder i Ukraina.

Putin lover i sin tale til nasjonen at Russland skal øke støtteordningene for det han kaller «nye territorier», det vil si de ukrainske fylkene Russland har okkupert siden invasjonen 24. februar.

Blant annet kom det løfter om å en gjenoppbygging av industrien – samt et forslag om å bygge en ny motorvei til Krim-halvøya.

Powered by Labrador CMS