Nyheter

GIR ORDRE: Belarus' president Aleksandr Lukasjenko mener dagens situasjon ikke er enkel.
GIR ORDRE: Belarus' president Aleksandr Lukasjenko mener dagens situasjon ikke er enkel.

Belarus oppretter frivillig styrke på minst 100.000 personer

Ideelt sett skal det etableres paramilitære styrker i hver eneste landsby og by, ifølge Belarus' president Aleksandr Lukasjenko.

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen er ikke lett. Jeg har sagt det mer enn én gang: Hver mann skal i det minste kunne håndtere våpen, sa Lukasjenko i et møte i landets sikkerhetsråd mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lukasjenko, som lot Russland bruke Belarus til å sende styrker videre inn i Ukraina i fjor, har sagt at hæren bare skal kjempe hvis Belarus blir angrepet. Han har også sagt at «erfaringen» i Ukraina viser nødvendigheten av å styrke forsvaret ytterligere.

– I tilfelle det oppstår en aggressiv handling, vil svaret bli raskt, hardt og passende, sa presidenten.

Forsvarsminister Viktor Khrenin sa at forsvarsstyrken skal bestå av 100.000-150.000 frivillige, eller enda flere hvis det trengs. Det skal ideelt sett etableres slike paramilitære styrker i hver eneste landsby og by, uttalte han.

Belarus har en hær som består av rundt 48.000 soldater og rundt 12.000 grensesoldater, ifølge tall for 2022 fra International Institute for Strategic Studies' Military Balance.


Powered by Labrador CMS