Nyheter

ØKER: Tyske soldater står klare til å ta imot forbundskansler Olaf Scholz på øvingsfeltet i Pabrade i Litauen. Bildet er fra 6. mai 2024.

Tyskland vurderer å innføre verneplikt

Tyske myndigheter vurderer tre alternativer for å øke antallet soldater, ifølge lekkasjer til tyske medier. 

Militære rådgivere i Berlin sitter med tre alternativer de nå vurderer for å øke antallet soldater i de tyske styrkene, skriver The Telegraph. Opplysningene kommer fra lekkede dokumenter som er gjengitt i tyske medier.

Avisen skriver at en aldrende befolkning i Tyskland innebærer at antallet soldater som nærmer seg pensjonsalder er mye større enn de nye soldatene som blir rekruttert. I tillegg har myndighetene i Berlin bestemt at de væpende styrkene skal økes fra 180.000 soldater, til over 200.000. Russlands fullskala invasjon av Ukraina har utløst enorm satsing på forsvar og sikkerhet i mange europeiske land, deriblant Tyskland.

Et av alternativene innebærer å gjeninnføre verneplikt. Det ble avviklet i Tyskland i 2011. Verneplikt-modellen som vurderes i det første alternativet gjelder både kvinner og menn. Denne endringen vil kreve en endring i den tyske grunnloven, men vurderingen i det tyske forsvarsdepartementet skal være at det vil få flertall. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Et annet alternativ som vurderes er å innføre en verneplikt som gjelder for 18 år gamle menn, men der ikke alle innkalles til tjeneste. Denne løsningen ligner tilsynelatende noe på det norske systemet med elektronisk egenerklæring, der ungdommene skal fylle ut et skjema på nett og deretter kan selekteres til tjeneste, ifølge lekkasjer til avisen Die Welt. 

Det siste alternativet innebærer at Tyskland ikke gjeninnfører verneplikt, men legger mer trykk på rekruttering innenfor dagens system. 

Det er ventet at det kommer en offisiell uttalelse om planene fra forsvarsminister Boris Pistorius i begynnelsen av juni. 

Powered by Labrador CMS