Nyheter

STOPP: Godstransport kan ikke lenger kjøre gjennom den norsk-russiske grensen ved Storskog
STOPP: Godstransport kan ikke lenger kjøre gjennom den norsk-russiske grensen ved Storskog

Russiske skip og godstransport forbys – unntak for fiske og Svalbard

Fra fredag gjelder nye sanksjoner mot Russland i Norge. Det blir forbudt å legge til ved norske havner og kjøre godstransport på veiene inn i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen følger dermed EUs sanksjoner, slik statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere har varslet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stadig flere russiske vogntog har krysset grensen ved Storskog i Finnmark etter at EU stengte sine grenser for russiske varer. Det blir det slutt på når grensa nå umiddelbart stenges for godstransport. Lørdag i neste uke stenger også havnene for russiske skip, opplyser regjeringen i en pressemelding på sine nettsider.

– Med dette gjennomfører vi EUs femte og siste sanksjonspakke og vi har fått et godt norsk regelverk for å gjøre det, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i pressemeldingen.

Forbudet omfatter skip over 500 bruttotonn som seiler kommersielt i internasjonal fart, yachter og enkelte lystfartøy og fritidsfartøy.

Forbudet mot godstransport på vei gjelder for alle transportforetak etablert i Russland.

Unntak

Men det gjøres unntak for fiskefartøy, og Svalbard unntas helt fra de nye sanksjonene.

– Vi gjør det vi har varslet: Vi stenger havnene for russiskflaggede fartøy, men holder fortsatt havnene åpne for fiskefartøy. Det er viktig for Norge å hegne om fiskerisamarbeidet i Barentshavet og operativt bilateralt samarbeid om søk og redning. Så gjør vi unntak for Svalbard fordi Svalbard står i en særstilling, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Årsaken til Svalbard-unntaket begrunnes med Svalbardtraktaten, som gir Norge suverenitet, men alle andre som har skrevet under på traktaten, inkludert Russland, har rett til å drive uhindret virksomhet der.

Kritiseres

Opposisjonen har kritisert regjeringen for å bruke lang tid på å innføre havneforbudet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba også norske myndigheter om å stenge havnene for russiske skip i sin tale til Stortinget i slutten av mars.

Regjeringen har på sin side argumentert for at EUs vedtak, som Norge ikke har vært med på å utforme, må tilpasses norske forhold, særlig med tanke på samarbeidet Norge har med Russland om havområdene i nord.

De har brukt for langt tid, mener likevel stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen.

– Det er bra at Norge nå endelig følger EU og innfører et forbud mot russiske skip. Samtidig er det feil av regjeringen å lage unntak fra EU-forbudet. Det er avgjørende at hele Europa innfører de samme sanksjonene. Først da blir sanksjonene effektive. Da må forbudet også gjelde russiske fiskebåter i Norge, sier Elvestuen i en epost til NTB.

Til NRK sier Skjæran at unntaket for fiskefartøy er i tråd med EUs sanksjoner.

– Vi stenger norske havner for russiske fartøy, men vi unntar fiskefartøy. Det har også EU gjort, sier han til kanalen.

Powered by Labrador CMS