Nyheter

REDUKSJON: Forsvaret på New Zeland, som denne uken sendte et Hercules-fly til Ny-Caledonia for å hente hjem newzealandere, får betydelig mindre å rutte med i neste års statsbudsjett.

Stort forsvarskutt for New Zealand

New Zealand må kutte 6,6 prosent av neste års forsvarsbudsjett, melder Reuters.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget om kutt kommer samtidig som landets væpnede styrker sliter med gammelt utstyr og underbemanning, men også har ambisjoner om å spille en større rolle i regionen.

Reuters har fått innsyn i tidligere upubliserte tall som viser at den konservative regjeringen foreslår å bruke 4,95 milliarder newzealandske dollar på forsvar i budsjettåret som går fram til slutten av juni neste år. I inneværende år er det budsjettert med 5,3 milliarder dollar, som tilsvarer litt under 35 milliarder kroner med dagens kurs.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I år bruker landet ett prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar, men den andelen faller til 0,9 i neste budsjettår. Til sammenligning har Nato et mål om at alliansens medlemsland skal bruke minst to prosent av BNP på forsvar.

Dette skjer altså samtidig som New Zealand ønsker å oppgradere de væpnede styrkene, ta på seg fler regionale og globale oppdrag og ser på muligheten for å slutte seg til forsvarspakten Aukus, sammen med Australia, Storbritannia og USA.

– Jeg har hele tiden vært tydelig på at forsvaret vil trenge mer finansiering, og jeg er innstilt på å støtte forsvaret, sier forsvarsminister Judith Collins i en epost til Reuters.

Budsjettet for det kommende året legges fram 30. mai. I juni sluttføres en ny forsvarsplan, og første etter den skal det tas beslutninger om større forsvarsinvesteringer, sier Collins.

Powered by Labrador CMS