Nyheter

BUSHMASTER: Et pansret kjøretøy av typen Bushmaster i Townsville i Australia. New Zealand har nettopp mottatt kjøretøy av denne typen, men har ikke nok førere til å kjøre alle.

Ikke nok soldater til å bemanne New Zealands våpensystemer

Fartøy ligger til kai og panserede kjøretøy står fordi det newzealandske forsvaret mangler personell til å bemanne dem.

Det er ikke nok personell til å bemanne alle New Zealands våpensystemer, skriver Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I januar lå en tredel av sjøforsvarets fartøy til kai fordi de manglet personell, skrev Defense News da. Fire patruljefartøy og to fregatter var blant de ni fartøyene som ikke hadde nok bemanning til å seile.

– Vi har mistet betydelig fleksibilitet og vi har mistet evnen til å ta på oss flere aktivteter samtidig, sa viseadmiral David Proctor i januar.

I et intervju fra 30. juni sier forsvarssjef Kevin Short at situasjonen nå er at tre fartøy ligger til kai på grunn av personellmangel.

25. mai mottok New Zealand sine nye pansrede Bushmaster-kjøretøy ved Trentham militærleir, men også der mangler det nok førere til å operere alle vognene.

– Soldatene har ofte ikke sertifikatet, sier major Paul Napier til avisen. På New Zealand er det slik at de som er gamle nok til å få sertifikat må ha ni måneders erfaring bak rattet før de får et fullstendig sertifikat.

Forsvarssjefen legger vekt på at det er et sterkt arbeidsmarked på New Zealand for tiden og det er mange aktører som er ute etter de unge hodene. Han mener likevel at de ikke bør senke kravene for å komme inn i forsvaret.

Personellet er ikke den eneste utfordringen, skriver Defense News. I 2018 sa daværende forsvarsminister Ron Mark at kasernene han bodde på som 20-åring, fortsatt så nøyaktig like ut («exactly the damn same»), og la til:

– Disse var bygget for andre verdenskrig, og det kan vi ikke ignorere for alltid.

Per juni 2023 består forsvaret på New Zealand av 15.236 personer, fordelt på 4268 i hæren, 2390 i luftforsvaret og 2068 i sjøforsvaret. I tillegg er det 3060 sivile og en reserve på 3450.

Powered by Labrador CMS