Nyheter

TOPPMØTE: Utenriksminister Espen Barth Eide deltar på Natos toppmøtet i Washington DC.

Vil ha fast Nato-representant i Kyiv

WASHINGTON (Forsvarets forum): Nato ønsker å opprette et fast diplomatisk kontor i Ukraina. Utenriksminister Espen Barthe Eide er positiv til planene.

Publisert

– Det stiller jeg meg positiv til, sier utenriksminister Espen Bart Eide (Ap).

Flere medier melder at Nato ønsker å opprette et sivilt representasjonskontor i Ukrainas hovedstad Kyiv.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det amerikanske magasiner Foreign Policy skriver at planene vil bli offentliggjort på Natos toppmøte i Washington DC denne uken, dersom medlemslandene slutter seg til dem.

Det er snakk om en «sivil seniorrepresentant», ifølge magasinet, som har snakket med kilder i den amerikanske kongressen.

– Det er jo ikke en militær base. Det vil jo være et kontor med folk som er der, med en slags diplomatisk status, sier Eide til Forsvarets forum.

VIktig tilstedeværelse.

Nato har allerede et liaison-kontor i Kyiv, men en fast representant vil få en mer formell rolle, blant annet med å koordinere den militære bistanden til Ukraina. Ifølge Foreign Policy vil stillingen være av samme type som Nato tidligere har hatt i Afghanistan, under Natos engasjement der.

Utfallet av krigen i Ukraina vil ha stor betydning for Nato. Defor mener Eide at det er viktig å ha tilstedeværelse i landet.

VÅR SAK: Ukrainas sak er vår sak, sier Espen Barth Eide. Her deltar han på et pressemøte på den norske ambassaden i Washington DC.

– Vi snakker om Ukraina hele tiden. Vi sier at Ukrainas sak er vår sak. Så er det en annerledes problemstilling enn hvis det var krig i et Nato-land. Da hadde vi vært involvert automatisk. Det er viktig på den ene siden å opprettholde skillet mellom artikkel 5 om beskyttelse og ikke. Ukraina er ikke under artikkel 5, men det er veldig relevant for europeisk sikkerhet hvordan det går i Ukraina.

Natos artikkel 5 sier at et angrep på ett av medlemslandene regnes som et angrep på alle.

Ingen militær operasjon

Dersom det blir opprettet, vil ikke representasjonskontoret innebære utplassering av militære styrker. Men militært ansatte, tilsvarende forsvarsatachéer, vil kunne jobbe der.

– Det er jo snakk om representanter for forsvarsmakter. I den forstand trenger du ikke være sivil, men det skal ikke være en Nato-operasjon. For da er du fort på vei til å bli trukket direkte inn som en part i krigen. Russland prøver jo å påstå at Nato var en slags part i krigen, og det ønsker vi ikke å bidra til, sier Eide.

Powered by Labrador CMS