Nyheter

Utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram ankommer et pressemøte i den norske ambassaden i forkant av Nato-toppmøtet i Washington DC.

Vil ha Ukraina nærmere Nato-medlemskap 

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): Nato vil diskutere ordlyden på Ukrainas vei til Nato-medlemskap. – I sikkerhetspolitikk er sånne ting kjempeviktig, sier Espen Barth Eide.

Publisert

– Du får en formell tekst, spår utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Han snakker om Ukrainas vei inn i Nato, som blir et viktig tema på Natos toppmøte i Washington DC denne uken. Blant annet skal alliansens medlemsland diskutere ordlyden om hvordan Ukraina kan bevege seg mot medlemskap.

«Ukrainas fremtid er i Nato», skrev medlemslandene i et felles kommuniké på toppmøtet i Vilnius for et år siden, men i formuleringene den gangen la det ingen konkrete forpliktelser.

Eide tror språket blir tydeligere under årets møte.

– Vi har jo ikke teksten endelig, men en tekst som gjør det veldig tydelig at det er både deres og vår langsiktige forståelse. Og at dette møtet markerer noe som går lenger enn Vilnius på å bygge den broen fram til det. Så blir det viktig å se om vi får med ordet «irreversibel prosess», sier utenriksministeren.

– Signalisering av vilje

Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) møter norsk presse i hagen på Norges ambassade i Washington. En trykkende sommerhete har lagt seg over byen. I sentrum henger bannere med Natos farger og logo. Veiene rundt kongressenteret i sentrum er sperret for trafikk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

–  Jeg tror at det blir enighet om et tydelig språk der, selv om det ikke kommer noen invitasjon til Ukraina om medlemskap på dette møtet, sier Gram til Forsvarets forum.

Ifølge Eide er ordlyden viktig, selv om man ikke gir Ukraina en invitasjon inn i alliansen,

– Det er jo i sikkerhetspolitikk sånne ting er kjempeviktig, sier han.

– Det er fordi sikkerhetspolitikk i veldig stor grad handler om signalisering av vilje. Evne kan du måle, men vilje må du demonstrere gjennom ord inntil slaget står.

Eide mener en uttalelse må kalibreres mellom to ytterpunktene, medlemskap nå, som betyr at Nato importerer en krig inn i alliansen, eller at et fremtidig medlemskap skal være helt i det blå.

– Det går jo heller ikke, for det vil frata ukrainerne veldig mye av troen på at dette er verdt det, sier han.

Større rolle

Et annet sentralt spørsmål som vil bli diskutert på toppmøtet, er den militære støtten til Ukraina.

– Det er jo knyttet til at Nato vil ta en større rolle når det gjelder å koordinere støtten til Ukraina, sier Gram.

Han ser for seg mer institusjonelle rammer rundt bidragene fra Nato-land. 

– Vi har hatt koordineringsmekanismer så langt, men at Nato tar en større rolle, det vil det nok bli konkludert med. Det er noe vi støtter, sier forsvarsministeren. 

Powered by Labrador CMS