Nyheter

PRODUKSJON: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (t.v.) og konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg kom med nyheten tirsdag.

Varsler tidobling i produksjon av artillerigranater 

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg varsler tidobling i Norges produksjon av artilleriammunisjon og missiler. 

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsmateriell har på oppdrag fra regjeringen inngått en avtale med Nammo som vil muliggjøre en markant økning i produksjonen av artilleriammunisjon og missiler. 

Avtalens verdi er i overkant av én milliard kroner, og Nammo har forpliktet seg til å opprettholde produksjonskapasiteten i minst 15 år.

Moderne artillerigranater

Avtalen med produsenten på Raufoss gjør at Nammo investerer i en ny produksjonslinje som kan tidoble produksjonen av forsvarssektorens mest moderne artillerigranater. 

Anlegget dobler dessuten kapasiteten for produksjon av annen artilleriammunisjon og rakettmotorer.

Det forteller forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sammen med konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg under en pressekonferanse i Washington DC tirsdag. 

– Det bygger beredskap og evne til å produsere for norske og alliertes behov. Og for fortsatt støtte til Ukraina, så et betydelig løft når det gjelder produksjonskapasitet og av særlig artilleriammunisjon, sier Gram under pressekonferansen. 

Betydelige leveranser til Norge

Nammo-konsernsjef Brantzæg ønsker ikke å gå nærmere inn på tallene. Han sier Nammo allerede har økt produksjonen ved hjelp av utstyr de har tilgang på. 

– Vi tidobler produksjonskapasiteten slik den er i dag, per i dag, så har vi allerede ved hjelp av eksisterende kapasitet tidoblet produksjonen ved å utnytte det produksjonsutstyret vi har fra før. Vi vil ikke si nøyaktig hva dette produksjonstallet blir, sier han, og legger til: 

– Vi synes at nå skal vi holde kortene litt tettere til brystet, slik at våre nasjonale myndigheter og flere nasjonale myndigheter i Nato og EU kan planlegge med dette på en god måte. 

Det vil bli betydelige mengder til norsk bruk, men ammunisjon vil også sendes til andre nasjoner der Nammo har avtaler. Brantzæg sier en økning av denne størrelsen gjerne tar et par år. 

– Vi må bygge fabrikker, og mange fabrikker er det vi bygger nå om dagen. Sånn at dette tar jo typisk et par år, men vi har allerede tyvstarta og vi er godt i gang med grunnarbeidet, og nå skal vi bestille resten av utstyret og få det levert og satt i produksjon så fort som vi kan. 

Teknologisatsing

Å opprettholde forspranget på teknologi er viktig for Nammo, sier Brantzæg til Forsvarets forum. 

– Vi skal prøve å skape 700 nye arbeidsplasser på Raufoss innen 2030. Nå har vi ansatt 150 i år, og vi skal opp til 180, altså 30 til, så vi ligger foran skjemaet. Vi trenger ikke bare produksjonsarbeidere, men også teknologer, ingeniører, doktorer. Denne satsingen er ikke bare å øke produksjon. Det viktige nå er at vi øker forskning og utvikling, sier han.  

Det er også aktuelt å legge mer produksjon til utlandet, sier han. Bedriften har 27 produksjonssteder i ni land. Syv av dem er i USA, og 20 av dem er fordelt i åtte land i Europa.

Gram er i USA for å delta på Nato-toppmøtet, som formelt starter onsdag. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er også til stede. 

Under møtet, som varer til torsdag, er diskusjoner om Ukrainas muligheter for medlemskap i Nato på agendaen, i tillegg til Natos militære støtte til landet. 

Powered by Labrador CMS