Nyheter

POSITIV INNSTILLING: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, sentrum, med Finlands utenriksminister Pekka Haavisto til venstre, og Sveriges utenriksminister Ann Linde til høyre 24.januar 2022.

Rekordhøy Nato-oppslutning i Sverige

Nær seks av ti svensker mener landet bør blir medlem av Nato. På en ny meningsmåling svarer rekordhøye 57 prosent ja til medlemskap.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Støtten til et mulig medlemskap i forsvarsalliansen gjør et hopp på 6 prosentpoeng på bare én måned, viser målingen til Aftonbladet /Demoskop. 57 prosent er den største andelen for medlemskap siden målingen begynte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den oppadgående trenden fortsetter. Et såpass høyt tall som 57 er oppsiktsvekkende, sier Demoskop-sjef Karin Nelsson.

Resten av befolkningen er omtrent likt fordelt mellom dem som vil fortsette den alliansefrie linjen (21 prosent) og de som svarer vet ikke (22 prosent). Begge disse tallene er 3 prosentpoeng lavere enn sist.

Det argumentet flest brukte for medlemskap, er at Sverige ikke har kapasitet til å forsvare seg selv. 64 prosent trakk fram dette som en begrunnelse. 43 prosent mener Nato har en avskrekkende effekt, mens 39 prosent mener Sverige hører hjemme blant de andre Nato-landene.

Les også: Forsvarspolitikk viktigere for svenske velgere

Det viktigste motargumentet var at et svensk Nato-medlemskap kan provosere Russland. I undersøkelsen krysset 38 prosent av for dette alternativet.

Målingen omfatter 1.177 intervjuer og er utført mellom 14. og 19. april

Både i Sverige og Finland er det satt i gang en politisk prosess i kjølvannet av krigen i Ukraina som kan føre til at landene søker om Nato-medlemskap før alliansens toppmøte i juni.

Powered by Labrador CMS