Nyheter

HISTORISK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tar Sveriges statsminister Ulf Kristersson i hånden. Førstnevnte har åpnet for at sistnevnte kan få Nato-medlemskap. Mellom de to står Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som av mange roses for hans rolle i å få i stand en enighet mellom Tyrkia og Sverige.

Få oversikten: Her er det siste fra Nato-toppmøtet i Vilnius

Svensk Nato-medlemskap, regionale planer og Ukraina-krigen preger toppmøtet. Denne saken oppdateres med de siste punktene fra Vilnius.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

13. juli

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

01.15: Zelenskyj: Ukraina har bedre sikkerhetsgrunnlag enn noen gang

Nato-toppmøtet har gitt Ukraina et sikkerhetsgrunnlag som landet aldri før har hatt, og åpnet for en vei inn i forsvarsalliansen, sier Ukrainas president.

– Dette er meget viktig. For første gang siden uavhengigheten vår har vi fått etablert et sikkerhetsgrunnlag for Ukraina på landets vei inn i Nato, sier president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale.

12. juli

19.05: Natos neste toppmøter blir i USA og Nederland

Natos toppmøte i 2024 blir i Washington i USA, mens toppmøtet i 2025 blir i Nederland, opplyser alliansen.

Nederland har aldri tidligere vært vertskap for Natos årvisse toppmøter.

Det er ikke kjent hvilken by toppmøtet i 2025 skal holdes i.

18.48: Nato-landene enige om veikart for ukrainsk medlemskap

Nato-landene er enige om at Ukraina vil bli invitert inn i alliansen – men ikke nå. Først må en rekke krav innfris.

Stoltenberg bekreftet også at Ukraina slipper den såkalte MAP-prosessen (Membership Action Plan). Det betyr en raskere behandling av Ukrainas Nato-søknad når den tid kommer.

– Ukrainas framtidige plass er i Nato. Veien dit vil bli støttet gjennom et råd, men beslutningen vil bli tatt når kriteriene er oppfylt og Nato-landene er enig, sa han på et pressetreff i Vilnius.

18.24: Nato-landene fastholder at de vil bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar

Natos medlemsland er enige om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvaret, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Nato vedtok alt under toppmøtet i Wales i 2014 en målsetting om at medlemslandene skulle bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024.

– Elleve allierte har nå nådd eller passert toprosentmålet, sa Stoltenberg tirsdag.

12.56: Tyskland gir 8 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina

Tyskland gir en ny hjelpepakke til Ukraina til en verdi av 8 milliarder kroner. Den kommer i tillegg til våpenpakken til 31 milliarder som ble kunngjort i mai.

Pakken inneholder 40 stormpanservogner av typen Marder, 25 Leopard stridsvogner, fem andre pansrede kjøretøyer og to Patriot-luftvernsystemer.

I tillegg skal Tyskland levere 20.000 artillerigranater, droner og utstyr til droneforsvar.

12.19: Frankrike gir Ukraina langtrekkende raketter

Frankrike skal gi Ukraina langtrekkende raketter, opplyser president Emmanuel Macron i Vilnius. Russland reagerer og lover respons.

Ved ankomst til Nato-toppmøtet i Vilnius tirsdag sa Macron at Frankrike skal sende Scalp-raketter til Ukraina for å hjelpe landet å forsvare seg.

Slike raketter har en rekkevidde på 250 kilometer og kan nå langt inn bak de russiske frontlinjene, lenger enn noe annet rakettsystem Ukraina har fått. Storbritannia har allerede lovet å levere samme type raketter under navnet Storm Shadow.

Russland reagerer sterkt og sier en slik beslutning vil få følger for Ukraina.

– Levering av langtrekkende raketter til Ukraina er en feil som vil få konsekvenser for Ukraina, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov og legger til at Russland da vil måtte introdusere raketter med samme rekkevidde.

Macron antydet at han har fått et løfte fra Ukraina om at rakettene bare skal brukes til forsvar. Det vil si at de ikke skal brukes mot russisk territorium.

11.15: Nato-sjefen: Ingen endring i Russlands atomutplassering

Det har ikke vært noen endringer i Russlands atomutplassering selv om de varslet at de ville utplassere atomvåpen i Belarus, ifølge Natos generalsekretær.

– Russlands retorikk rundt atomvåpen er uvøren og farlig, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Han sier at Nato nøye overvåker hva Russland holder på med, og at de så langt ikke har sett noen endringer i atomutplasseringen som ville krevd et svar fra Nato.

– Men vi fortsetter å være årvåkne, legger generalsekretær Stoltenberg til.

Han sier at Nato heller ikke har sett noen tegn til bevegelse hos Wagner-gruppen i Belarus, en situasjon de også overvåker nøye.

I helgen utplasserte Polen over 1000 soldater øst i landet. Årsaken var bekymring for at Wagner-gruppens tilstedeværelse i Belarus kunne føre til økt spenning på grensen mellom de to landene.

09.13: Støre vil igjen fraråde bruk av klasevåpen i Ukraina

USA vil gi omstridte klasevåpen til Ukraina. På Nato-toppmøtet i Vilnius vil Norge på nytt fraråde all bruk av klasevåpen, sier Støre.

– Vi mener at det har store humanitære konsekvenser, med blindgjengere som blir liggende igjen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB i forkant av det to dager lange toppmøtet.

09.13: Stoltenberg åpner for ukrainsk «hurtigspor» inn i Nato

Tiden er inne for å gå vekk fra den såkalte MAP-prosessen for Ukraina, ifølge Nato-sjef Jens Stoltenberg. Det åpner for en raskere behandling av landets søknad.

Stoltenberg kom inn på temaet i sin åpningsprat før Nato-toppmøtet i Vilnius tirsdag.

– Ukraina har kommet langt siden vi i 2008 tok avgjørelsen om at det neste steget ville være en Membership Action Plan (MAP, red.anm.). Ukraina er mye nærmere Nato, så jeg mener at tiden er kommet for at det gjenspeiles i Natos avgjørelser, sa Stoltenberg.

08.29: Stoltenberg: F-16 var ikke en del av avtalen mellom Tyrkia og Sverige

Amerikanske kampfly til Tyrkia var ikke en del av avtalen der Recep Tayyip Erdogan ga grønt lys til Sveriges Nato-søknad, understreker Jens Stoltenberg.

– Det er en beslutning som må tas av USA, sier Natos generalsekretær på spørsmål i Vilnius om hvorvidt Tyrkia skal få kjøpe F-16-fly fra USA.

Tyrkia har vært tydelig på at det ikke har vært noen forbindelse mellom Sveriges Nato-søknad og ønsket om å kjøpe F-16, påpeker han.

– Jeg ønsker velkommen all dialog mellom Tyrkia og USA om F-16, men det er ikke en del av avtalen vi inngikk i går, sier Stoltenberg.

08.27: Stoltenberg: Toppmøtet er historisk før det har begynt

Sveriges inntreden i Nato gjør at toppmøtet i Vilnius er historisk allerede før det har begynt, sier forsvarsalliansens sjef Jens Stoltenberg.

Mandag sa Tyrkia ja til å ratifisere Sveriges Nato-medlemskap, og dette var naturlig nok tema da Stoltenberg holdt sin åpningsprat før toppmøtet tirsdag.

– Å forsvare de baltiske landene blir mye lettere med Sverige i Nato. Så dette toppmøtet er allerede historisk før det har begynt, sier han.

– Som Sveriges nabo er det bra å ha Sverige som medlem, sier den norske Nato-sjefen.

Han understreker at det også er i Tyrkias interesse å ha med Sverige i Nato.

04.45: Russland mener Tyrkia er i ferd med å bli et uvennlig land

Tyrkia er i ferd med å bli et uvennlig land etter blant annet å ha vist støtte til Ukrainas kamp for å bli Nato-medlem, mener en leder i det russiske overhuset.

– De siste ukenes hendelser har dessverre vist klart hvordan Tyrkia jevnt og trutt fortsetter å endre seg fra et nøytralt land til et uvennlig land, sier Viktor Bondarev, som leder Det russiske føderasjonsrådets forsvars- og sikkerhetskomité til det statlige nyhetsbyrået Tass, ifølge CNN.

03.45: Russlands USA-ambassadør tegner bilde av økt konfrontasjon med Vesten

Russlands ambassadør til USA hevder at USA forbereder antirussiske beslutninger på Nato-toppmøtet i Litauen denne uken.

01.39: Reuters: Biden skal møte Zelenskyj i Litauen

USAs president Joe Biden skal onsdag møte Ukrainas president Joe Biden i Vilnius, der Nato-toppmøtet holdes denne uken, ifølge en amerikansk tjenesteperson.

10. juli

    22.17: Kristersson: En god dag for Sverige

Statsminister Ulf Kristersson gleder seg over at Tyrkias president nå har åpnet Nato-døra for Sverige.

– Det har vært en god dag for Sverige, sier Kristersson.

Kort tid før kunngjorde Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde gitt grønt lys for svensk Nato-medlemskap. Det skjedde etter et møte mellom Erdogan og Kristersson.

    19.01: Kilder: Nato-landene enige om forsvarsplaner for potensielt angrep fra Russland

Nato-landene ble mandag enige om regionale planer som skisserer hvordan alliansen vil svare på angrep fra Russland, melder diplomater til DPA og Reuters.

Dette er første gang siden den kalde krigen at Nato har lagt slike planer og markerer et vannskille i alliansen, ifølge de ikke navngitte kildene.

    17.51: Ukraina kan få «hurtigspor» inn i Nato

Nato-landene er innstilt på å la Ukraina få en enklere vei inn i alliansen, opplyser en vestlig tjenesteperson.

De allierte er innstilt på å droppe kravet om en såkalt MAP (Membership Action Plan) for Ukraina, sier en ikke-navngitt tjenesteperson mandag.

    16.42: Sunak og Biden diskuterte USAs våpenhjelp til Ukraina

Storbritannia vil ikke følge etter USAs beslutning om å gi klasevåpen til Ukraina, sa statsminister Rishi Sunak til USA president Joe Biden da de møttes mandag.

    16.34: Norge viderefører de norske styrkene i Litauen

Regjeringen har bestemt seg for å videreføre de norske styrkenes nærvær i Litauen ut 2024.

    15.26: Russland advarer mot å slippe Ukraina inn i Nato

Et ukrainsk Nato-medlemskap vil ha «veldig, veldig negative» konsekvenser for europeisk sikkerhet, sier en talsperson for Kreml.

Advarselen kommer dagen før alliansen samles til et to dager langt toppmøte i Litauen.

– Ukrainsk medlemskap i Nato vil ha veldig, veldig negative konsekvenser for hele sikkerhetsarkitekturen i Europe, som allerede er halvveis ødelagt, sier Dmitrij Peskov, som uttaler seg på vegne av Kreml.

Powered by Labrador CMS