Nyheter

F-16: Et av Norges F-16-fly på Kjeller. Norge skal bidra med to fly til opplæring av ukrainere.

Norge skal bidra med F-16 til trening av ukrainske piloter

VILNIUS (Forsvarets forum): Norge skal delta i en internasjonal koalisjon som trener ukrainere i å fly F-16.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har nettopp i lag med ti andre land skrevet en avtale, eller dannet en koalisjon for å etablere en treningsmisjon for F-16. Det er ikke tvil om at dette har stor betydning for Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til journalister under Natos toppmøte i Vilnius.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Arbeidet skal koordineres av Danmark og Nederland. Norge skal bidra med to F-16 jagerfly til misjonen, en enseter og en toseter. Norge har foreløpig ikke tatt stilling til om Ukraina også skal få F-16 fly til kamp i forsvaret mot den russiske invasjonen.

– Det er ikke et tema nå. Det er ikke tatt stilling til. Det som arbeidet handler om nå er å etablere denne samkjørende treningsmisjonen, sier Gram.

Ifølge forsvarsministeren skal treningen starte i august.

– Det er snakk om treningstiltak både i Danmark og etter hvert i Romania. Vårt bidrag nå vil rette seg inn mot treningsmisjonen i Danmark, sier Gram.

Norge og USA har nylig godkjent salget av 32 F-16 til Romania. I tillegg har Norge solgt tolv F-16-fly til det amerikanske selskapet Draken International, som skal bruke det til kamptrening. Dette salget er foreløpig ikke godkjent av amerikanske myndigheter.

– Vi er jo i en avhendingsprosess med våre F-16-fly. Vi har jo skrevet avtalen med Romania. Så har vi da en avtale om et antall F-16-fly til USA, til Draken. Det vil jo være av de flyene som vi må omdirigere til treningsmisjonen i første omgang, sier Gram.

Powered by Labrador CMS