Nyheter

HORNET: Dronen Black Hornet er utviklet av Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt.
HORNET: Dronen Black Hornet er utviklet av Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt.

Norge gir mer luftvern og flere droner til Ukraina

VILNIUS (Forsvarets forum): Norge donerer NASAMS, rekognoseringsdroner og feltproviant i ny pakke til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen har besluttet å donere en NASAMS-støttepakke som inneholder to ekstra ildledningssentraler, to utskytingsenheter og reservedeler. Dette vil sikre utholdenhet, redundans og fleksibilitet og dermed øke effekten av det allerede donerte luftvernet til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge gir også Ukraina 1000 dronesett. Black Hornet er en norskprodusert rekognoseringsdrone og er i samarbeid mellom Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt.

– Den er enkel å operere, etter forholdene robust, vanskelig å oppdage og særlig godt egnet for strid i urbane strøk, sier Gram i pressemeldingen.

Dronen som kun veier 32 gram har tidligere vært donert til Ukraina og brukes blant annet av allierte som USA og Storbritannia.

– Dronen er et godt eksempel på verdien av det tette samarbeidet mellom myndigheter, forskningsmiljøer og industri, sier Gram.

Ukrainske myndigheter har bedt om å få donert denne typen utstyr til bruk i kampen mot den russiske invasjonen, skriver Forsvarsdepartementet i pressemeldingen..

I tillegg skal Norge donere feltproviant.Det er snakk om 150.000 feltrasjoner, 80.000 lunsj- og middagsmåltider og 50.000 frokostmåltider, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS