Nyheter

I RUKLA: Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram besøkte mandag norske soldater i Rukla leir i Litauen.
I RUKLA: Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram besøkte mandag norske soldater i Rukla leir i Litauen.

Canada lover opptil 1200 ekstra soldater til EFP- Norge viderefører ut 2024

Jonas Gahr Støre besøkte mandag de norske soldatene i Rukla i Litauen. – Et av våre viktigste militære bidrag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Regjeringen har bestemt seg for å videreføre de norske styrkenes nærvær i Litauen ut 2024.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) slapp nyheten under et besøk hos de norske soldatene i Nato-leiren i Rukla i Litauen mandag.

Støre sier han er stolt over innsatsen til de norske styrkene i Litauen.

– Å forlenge oppdraget mens det pågår krig i Europa, er en avgjørelse vi som regjering tar med stort alvor. Vi gjør det vel vitende om at oppgaven er viktig, og at vi har mye å bidra med. Ved å dele kunnskap og erfaringer gjør de både Forsvaret og Nato bedre, sier Støre i en pressemelding.

Satt på i stridsvogn

Totalt er cirka 150 norske soldater utplassert i Nato-leiren, som er del av alliansens forsvar av østflanken.

Statsministeren og forsvarsministeren fikk mandag en omvisning i leiren. De fikk oppleve den norske innsatsen på tett hold da de satt på i hver sin stridsvogn.

Tirsdag og onsdag deltar de på Natos toppmøte i Litauens hovedstad Vilnius.

Største bidrag i utlandet

– Dette er et av våre viktigste militære bidrag til det internasjonale samfunnet akkurat nå, og det er også vårt største styrkebidrag i utlandet. Jeg er svært glad for at vi kan videreføre dette ut 2024, sier Gram.

Norge har siden 2017 vært en del av Natos forsterkingsstyrke Litauen, kalt Enhanced Forward Presence. Natos bidrag i Litauen er totalt på rundt 1600 personer, og det ble forsterket i fjor.

LAV PROFIL: Statsminister Jonas Gahr Støre hilste på norske soldater som deltar i Nato-bidraget Enhanced Forward presence.
LAV PROFIL: Statsminister Jonas Gahr Støre hilste på norske soldater som deltar i Nato-bidraget Enhanced Forward presence.

Canada øker

Canada og Lativa signerte mandag en avtale om å styrke forsvarsbataljonene i Latvia, Estland, Litauen og Polen.

Det kunngjorde Latvias statsminister Krisjanis Karins på en felles pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau.

– For et år siden tok vi en felles avgjørelse på Nato-toppmøtet i Madrid om at disse bataljonene skulle forsterkes til stridsdyktige brigader. Og for kun minutter siden undertegnet statsministrene våre et bredt veikart om hvordan og når dette skal gjøres, sa Karins på pressekonferansen på militærbasen Adazi i Latvia.

Ifølge Trudeau skal Canada utplassere opptil 1200 ekstra soldater i Latvia. Den canadiske statsministeren er i Latvia i forbindelse med Nato-toppmøtet i Litauen tirsdag og onsdag.

Powered by Labrador CMS