Nyheter

PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre og Forsvarsminister Bjørn Arild Gram besøkte norske Nato-soldater i Rukla 10. juli.

Gram: Ikke bekymret for at atomvåpen i Belarus truer norske soldater

VILNIUS (Forsvarets forum): Det norske styrkebidraget i Litauen skal forlenges ut 2024. Nabolandet Belarus skal ha fått utplassert russiske atomvåpen.

Publisert

– Nei, svarer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på spørsmål om han er bekymret for om atomvåpen i Belarus truer sikkerheten til norske soldater i Litauen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mandag ble det klart at Norge forlenger sitt bidrag til Nato-styrken Enhanced Forward Presence (EFP). De norske soldatene er stasjonert i Rukla i Litauen.

I juni hevdet president Aleksandr Lukasjenko i nabolandet Belarus at landet hadde mottatt atomvåpen og missiler fra Russland. I et intervju med belarusisk TV sa han at bombene var tre ganger så kraftige som de USA slapp over Hiroshima og Nagasaki i Japan under 2. verdenskrig.

I et intervju med BBC i forrige uke gjentok Lukasjenko påstanden.

– Gud forby at jeg noengang vil bestemme meg for å bruke dem. Men jeg kommer ikke til å nøle med å bruke dem, sa den belarusiske presidenten.

Da BBC-journalisten påpekte at våpnene tilhører Russland, og ikke Belarus, svarte presidenten:

– I Ukraina kjemper hele hæren med utenlandske våpen, gjør de ikke? Nato-våpen. Fordi de gikk tom for sine egne. Så hvorfor kan ikke jeg kjempe noen andres våpen?

Under St Petersburg internasjonale økonomiske forum i juni hevdet også Russlands president Vladimir Putin at han hadde utplassert taktiske atomvåpen i Belarus. Gram ser alvorlig på situasjonen, men tror ikke det får betydning for det norske styrkebidraget i Rukla.

– Det er jo veldig alvorlig at Putin ser ut til å velge å flytte atomvåpen til Belarus. Det er helt uakseptabelt at det skjer. Men det endrer ikke noe konkret i forhold til det norske bidraget. Det har vært viktig at vi er her, og det er viktig å fortsette med det, sier forsvarsministeren.

INTERVJU: Aleksandr Lukashenko møtte en liten gruppe utenlandske journalister i Minsk 6. juli.

Atomvåpen er ikke den eneste militære opptrappingen Lukasjenko hevder foregår i Belarus. Etter at Jevgenij Prigozjin, lederen for Wagner-gruppen, sendte en kolonne soldater mot Moskva 24 juni, hevdet den belarusiske presidenten at den russiske leiesoldat-hæren skulle omplasseres til Belarus.

Det er også antatt at Russland oppbevarer atomvåpen i den russiske eksklaven Kaliningrad, som grenser til Litauen.

Powered by Labrador CMS